Росія має відвести війська від України - Блінкен

16:54, 21.01.2022
Росія має відвести війська від України - Блінкен

Блінкен і Лавров під час переговорів.

У Женеві відбулися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена та голови МЗС Росії Сергія Лаврова щодо кризи навколо України та «гарантій безпеки», що Москва вимагає від Заходу


Як інформує Україна молода, про це стало відомо з трансляції пресконференцій голови МЗС Росії  та держсекретаря США за підсумками переговорів. 


Зустріч тривала півтори години та закінчилася раніше запланованого. Міністр закордонних справ РФ назвав розмову "відвертою". 


За результатом переговорів обидві сторони домовилися, що США нададуть Росії свою відповідь на вимоги щодо "гарантій безпеки", після чого планується новий контакт Лаврова та Блінкена. Переговори на рівні президентів Джо Байдена та Володимира Путіна поки що не заплановані.


За словами Ентоні Блінкена, американська сторона намагалася зрозуміти, чи має намір Росія через дипломатію знизити напруженість навколо України. Під час переговорів Лавров заявив, що Москва не збирається нападати на Україну, але держсекретар США закликав Кремль переконати світ діями, що вона не має агресивного наміру щодо України, а не словами, оскільки Росія зібрала достатньо військ на південних, східних і північних кордонах України, щоб напасти. 


"Ми чули, що говорять російські посадовці, що вони не мають наміру захоплювати Україну. Пан Лавров повторив мені це сьогодні. Але ми дивимось на видимі для всіх речі. І це вчинки та дії, а не слова", - сказав Блінкен. 


Він додав, що найкращим кроком для Росії зараз було б відведення військ від України.


Блінкен підкреслив, що будь-який перехід кордону України російськими військами буде розцінено як нове вторгнення, на яке США дадуть жорстку відповідь.


"Ми дали чітко зрозуміти: якщо будь-які збройні сили РФ перейдуть кордон з Україною, це буде розцінено як нове вторгнення. І Росія отримає швидку, жорстку, єдину відповідь від США та наших союзників та партнерів", - заявив він.


Також Блінкен нагадав Лаврову, що Україна має право вибирати власне майбутнє та НАТО ніколи не відмовиться від принципу "відкритих дверей".


Голова російського МЗС також прокоментував скупчення військ РФ біля українських кордонів. Він заявив, що "Росія ніколи не загрожувала українському народові".


"Ви стверджуєте, що ми збираємося напасти на Україну, хоча ми багато разів говорили, що не збираємося. Ви питаєте чому зараз? А коли не нападати нам?", - сказав Лавров.


Блінкен також підтвердив слова Лаврова про те, що США наступного тижня дадуть письмову на вимогу так званих "безпекових гарантій".


США розраховують на подальші контакти з Москвою після того, як вона ознайомиться з відповіддю Вашингтона.


Як повідомляла УМ, Блінкен у четвер перебував з візитом у Берліні і заявив, що не очікує прориву від переговорів з Лавровим, але сподівається почути, що вирішила Москва за підсумками консультацій з США і НАТО минулого тижня.

 

19 січня Блінкен під час візиту в Київ попередив, що президент Росії Владімір Путін може віддати наказ про напад у найкоротші терміни.