Водохреща: ПЦУ спростовує міфи про купання в ополонці

19:33, 18.01.2022
Водохреща: ПЦУ спростовує міфи про купання в ополонці

Пірнання в ополонку нічого спільного зі змиванням гріхів не має і особиста справа кожного (Фото з відкритих джерел)

Представники українського духовенства спростували один з міфів: пірнання в ополонку на Водохреща не змиває гріхів і немає нічого спільного з релігією.

 

Ба більше, це особистий вибір кожного. 

 

Як інформує Україна молода, про це на своїй сторінці у соцмережі повідомляє пресслужба ПЦУ.  

 

«Вже не перший рік ми пояснюємо, що традиція купання в ополонці на Водохреща не має нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення. Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було», – йдеться у повідомленні Помісної церкви.

 

Як зазначили у ПЦУ, священики звершують чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не «іони срібла» хреста, який у неї занурюють.

 

За словами священнослужителів, саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення.

 

У ПЦУ нагадали, що вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12 – 16° тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму.

 

Тому купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим.

 

«А щодо «змивання» гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви», – наголосили в Православній Церкві України.

 

Як повідомляла "УМ", Предстоятель ПЦУ Епіфаній захворів на коронавірус і наразі перебуває на самоізоляції і не проводить Богослужіння.