Із бази розшуку МВС Порошенка нарешті видалили

12:07, 18.01.2022
Із бази розшуку МВС  Порошенка нарешті видалили

Петро Порошенко в Печерському суді 16 січня.

Із інформаційно-пошукової системи Міністерства внутрішніх справ картка розшуку народного депутата, експрезидента Петра Порошенка вже видалена .

 

Як інформує УМ, про це 17 січня повідомила пресслужба МВС.

 

«Порошенко був оголошений у розшук за запитом ДБР. Відповідна інформація 14 січня була розміщена в інформаційно-пошуковій системі на виконання ухвали суду і постанови слідчих Державного бюро розслідувань. 17 січня вона була видалена», - йдеться у повідомленні.

 

У МВС пояснили, що основою для внесення відомостей до інформаційно-пошукової системи стали ухвала Печерського районного суду міста Києва від 24 грудня 2021 року щодо затримання підозрюваного та постанова Головного слідчого управління ДБР від 24 грудня 2021 року про оголошення Порошенка у розшук.

 

«Станом на 18:00 17 січня від ініціатора не надходило звернень щодо скасування оголошення особи у розшук, як це передбачено чинним законодавством. Утім, зважаючи на те, що Порошенко прибув на засідання Печерського районного суду м. Києва, інформація про його розшук видалена», - додали в МВС.

 

Як повідомлялося, 17 січня Петро Порошенко повернувся до України із закордонного відрядження. Цього ж дня політик узяв участь у засіданні Печерського райсуду Києва щодо обрання йому запобіжного заходу. На засіданні прокурор просив суд застосувати до Порошенка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн. Оголошення рішення суду перенесено на 19 січня.

 

Виконувач обов’язків Генерального прокурора Олексій Симоненко 20 грудня 2021 року підписав Петру Порошенку повідомлення про підозру у державній зраді та сприянні терористичним організаціям у справі про постачання вугілля з тимчасово окупованих територій.

 

Згодом Офіс Генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту Порошенка з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.

 

Працівники ДБР разом зі співробітниками СБУ розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та фінансування терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

 

Провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) ККУ.

 

У вересні-листопаді 2021 року у цьому провадженні повідомили про підозру народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину і бізнесмену Сергію Кузярі.

 

Прокуратура клопотала в суді для обрання Медведчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 мільярд гривень. Проте суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

 

Кузярі обрали запобіжний захід у вигляді арешту. Він перебував у СІЗО до січня 2022 року, коли суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт.

 

Демчишин перебуває у міжнародному розшуку.

 

Як повідомляла УМ, Печерський райсуд Києва переніс оголошення рішення про обрання запобіжного заходу п'ятому президентові Петру Порошенку на 19 січня, коли більшість українців святкують Водохреща.