Microsoft виявила шкідливе ПЗ на урядових сайтах України після «новорічної» кібератаки

12:04, 16.01.2022
Microsoft виявила шкідливе ПЗ на урядових сайтах України після «новорічної» кібератаки

У компанії Microsoft запевняють, що безслідно нещодавні кібератаки для України не пройшли - "забруднено" ПЗ.

Компанія Microsoft, яка є найбільшим у світі виробником програмного забезпечення, заявила, що її фахівці знайшли шкідливий софт на декількох українських урядових сайтах після масштабної кібератаки, 13 січня.

 

Як інформує УМ, про це вони повідомили на своєму сайті.

 

Фахівці зазначили, що вперше це програмне забезпечення вони виявили 13 січня 2022 року, як виявилось його замаскували під програму-вимагач з певними особливостями призначення — виводити пристрої з ладу, а не вимагати викуп.

 

Це шкідливе ПЗ знайшли у десятках систем — ідеться про системи держорганів, неурядових організацій та ІТ-організацій в Україні.

 

Наразі Microsoft не виявила значної схожості хакерів, які стояли за атакою на Україну, з іншими групами кіберзлочинців, які відстежуються компанією.

 

На переконання фахівців компанії, хакери не змогли скористатися даними з жодних продуктів та сервісів Microsoft під час кібератаки на українські урядові сайти.

 

У Microsoft пообіцяли, що компанія продовжить роботу разом із фахівцями з кібербезпеки, аби визначити джерело походження шкідливого забезпечення та цілі хакерів.

 

Служба безпеки України вже розслідує причетність спецслужб Росії до атаки.

 

У ніч із 13 на 14 січня невідомі хакери зламали сайти українських міністерств і державних структур. На них вони залишили повідомлення російською, українською і польською мовами про нібито злив особистих даних у мережу. Не працювали сайти кількох міністерств — освіти і науки, закордонних справ, аграрної політики, а також Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції, «Дії» та інші.

 

Від кібератаки також постраждав сайт мера Києва. Він упевнений, що це зробила Росія. Секретар РНБО Данілов також упевнений у причетності Росії.

 

Центр стратегічних комунікацій також вважає, що за атакою може стояти Росія. Метою атаки там назвали дестабілізацію внутрішньої ситуації. Причиною вважають нещодавню поразку Росії на переговорах про майбутню співпрацю України з НАТО.

 

Державна служба спеціального звʼязку і захисту інформації заявила, що витоку даних не сталося.

 

США, НАТО і Євросоюз засудили атаку та заявили, що надають техпідтримку Україні.

 

Як повідомляла УМ, Дмитро Пєсков – речник Кремля – в інтервʼю CNN заявив, що Росія не причетна до масштабної кібератаки на Україну.