Геніальному українському вченому Агатангелу Кримському – 151

11:25, 15.01.2022
Геніальному українському вченому Агатангелу Кримському – 151

Агатангел Кримський – автор численних фундаментальних досліджень з арабістики, семітології, тюркології, іраністики, ісламу, україністики та ін (Фото: архіви)

У цей день, 15 січня 1871 року – у Володимирі-Волинському народився Агатангел Кримський.

 

Він народився на Волині у російськомовній родині, але став українофілом. Він жартував, що легше знайти мову, якої він не знає, аніж порахувати скількома мовами він володіє. Його бібліотека нараховувала майже 50 тисяч томів, і він перевіз її до Києва, коли вирішив покинути Москву, щоб взяти участь у створенні Української академії наук. Агатангел Кримський – геній і феноменальна особистість, став жертвою сталінських репресій за свої дослідження історії української мови. Де його останки, досі невідомо.

 

Про це в суботу нагадує Україна молода.

 

Він походив з міжетнічної родини, не мав ні краплини української крові, але почувався українцем, мовою свого спілкування, наукової та літературної праці свідомо обрав українську. Понад п’ять десятиліть напруженої натхненної праці присвятив А. Кримський науці та літературі. Його поетична збірка «Пальмове гілля», що містить оригінальні вірші й переклади арабських поезій українською мовою, високо поцінована Іваном Франком та іншими дослідниками як унікальна пам’ятка літератури.

 

Агатангел Кримський – автор численних фундаментальних досліджень з арабістики, семітології, тюркології, іраністики, ісламу, україністики та ін. Це феноменальна особистість не лише в українській, а й у світовій культурі. Цілком закономірно, що його титанічна праця, обсяг, глибина й різнобічність наукових і творчих зацікавлень, його внесок у науку й культуру були заслужено поціновані у всьому світі. Рішенням ХVI сесії Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО ім’я Агатангела Кримського внесено до переліку видатних діячів світу.

 

Гірко усвідомлювати, що в 30-х рр. ХХ ст. вчений зазнав переслідувань, був практично усунений від науково-викладацької роботи, улітку 1941 року заарештований, звинувачений в націоналістичній діяльності; його життя обірвалось у сталінській в’язниці, а нащадки на рідній землі лише через кілька десятиліть дізнались правду про трагічну долю вченого.

 

Є кілька версій його смерті. За однією з них, Агатангел Юхимович помер у кустанайській лікарні, що «славилася» своїм суворим режимом. Проте є сумніви стосовно його факту, адже досі невідоме місце його поховання. Можливо, професор так і не доїхав до Кустанаю й загинув у дорозі. Офіційною датою смерті Кримського вважається 25 січня 1942 року. У 1957 році його було реабілітовано. У 1991 році Академією Наук України встановлено премію імені Агатангела Кримського за визначні успіхи в галузі сходознавства; Інститут сходознавства НАН України також носить ім’я видатного вченого.

 

Як повідомляла УМ, 14 січня 1882 р. у м. Брусилів народився Іван Огієнко (митрополит Іларіон) - український вчений, єпископ, митрополит УАПЦ, предстоятель УГПЦК, мовознавець, лексикограф, історик церкви, педагог. Член Київського товариства старожитностей і мистецтв, дійсний член Наукового Товариства ім. Тараса Шевченка. Перший ректор Кам'янець-Подільського державного українського університету. Свою бібліотеку на 20 тисяч томів, серед яких Острозька біблія 1581 р., заповів Україні.