МВС Казахстану заявляє про стабілізацію ситуації

13:09, 09.01.2022
МВС Казахстану заявляє про стабілізацію ситуації

Правоохоронці на вулицях Алмати під час "зачистки". (Фото з відкритих джерел)

Майже у всіх регіонах Казахстану стабілізувалася ситуація після масових акцій протесту та заворушень.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив міністр внутрішніх справ країни Єрлан Тургумбаєв у неділю, 9 січня.

 

«Правоохоронні органи звільнили раніше захоплені будинки акіматів», – повідомив глава МВС.

 

І пояснив, що наразі влада намагається відновити роботу комунальних об’єктів. На сьогоднішній день вже всі дороги було відкрито для руху транспорту.

 

Також у штатному режимі проводяться роботи зі збирання снігу, а дороги посипаються реагентом.

 

Пан Тургумбаєв каже, що по всій країні встановлено блокпости, щоб правоохоронці мали змогу впіймати протестувальників, які намагаються залишити місто Алмати. Проводиться огляд усіх автомобілів, перевіряються документи громадян.

 

Наразі у місті Актобе та області діє комендантська година, а у Жамбилській області було введено червоний рівень терористичної небезпеки.

 

За даними МВС Казахстану затримано 5 135 людей в результаті масових протестів.

 

За фактами застосування насильства стосовно представників влади, хуліганства, вбивств, а також розбійних нападів та крадіжок розпочато 125 досудових розслідувань, передає телеканал «Хабар 24».

 

                                                    Акімат Алмати. 

 

Раніше Мейрхан Абдуманапов, один з лідерів придушеної 6 січня протестної акції в Алмати в Казахстані, розповів журналістам, що силовики стріляли в мітингувальників на ураження, і тепер влада приховує інформацію про реальну кількість жертв.

 

Як повідомляла «УМ», газові протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого. До країни прибули так звані миротворці країн ОДКБ. 

 

5 січня в Алмати від вогнепального поранення загинула дитина, також 7 січня до однієї з дитячих лікарень Алмати з важкими вогнепальними пораненнями було доставлено підлітка.