Президент Казахстану наказав силовикам відкривати вогонь по протестувальниках

12:02, 07.01.2022
Президент Казахстану наказав силовикам відкривати вогонь по протестувальниках

Президент Казахстану наказав силовикам стріляти у протестувальників на ураження без попередження

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав армії та правоохоронцям стріляти у протестувальників на ураження без попередження, назвавши перемовини із ними "дурістю".

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час звернення до народу 7 січня, передає 24.kg.

 

«Правоохоронним органам та армії мною надано наказ відкривати вогонь на ураження без попередження», - заявив Токаєв у своєму зверненні. Він відкинув заклики з-за кордону з приводу проведення переговорів для мирного врегулювання проблеми.

 

«Яка дурість! Які можуть бути переговори із злочинцями, вбивцями?  Нам довелося мати справу із озброєними та підготовленими бандитами, як місцевими, так і іноземними. Саме з бандитами та терористами. Тож їх треба знищувати. Сили правопорядку морально та технічно готові до виконання цього завдання», - наголосив він.

 

За його словами, загалом ситуація в країні перебуває під контролем. Водночас, зазначав лідер Казахстану, "терористи" продовжують завдавати шкоди державному і приватному майну та "стріляють у мирних громадян". Токаєв попередив, що влада жорстко реагуватиме на всі акти "правового вандалізму".

 

Він також повідомив, що до країни на його прохання вже прибули миротворчі війська.

 

«Цей контингент прибув до нашої країни на короткий строк для забезпечення функцій прикриття та забезпечення», — сказав президент країни. 

 

Нагадаємо: у Казахстані з 1 січня тривають протести, приводом до яких стало збільшення цін на газ.

 

У ніч проти 5 січня вони переросли в сутички мітингарів і поліції, після чого в різних містах країни почалися погроми та захоплення будівель. У країні на тлі протестів заблокували роботу інтернету, а також припинили працювати банки.

 

Президент Казахстану звернувся до Ради колективної безпеки ОДКБ, до якої входять представники шести країн за допомогою у придушенні  протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

 

7 січня парламенти Таджикистану та Киргизії ухвалили рішення відправити свої війська у Казахстан.

 

У крані оголосили "червоний рівень" терористичної небезпеки. 

 

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту,загинули щонайменше 30 осіб. 

 

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

 

Як повідомляла УМ,  на головну площу Алмати, де впродовж кількох днів тривають протести   проти уряду, увійшли бронетранспортери та десятки піших солдатів. Під час наближення військ до натовпу було чути постріли.