Україна не знизить ставки на саміті НАТО у Мадриді – Ольга Стефанішина

14:29, 04.01.2022
Україна не знизить ставки на саміті НАТО у Мадриді – Ольга Стефанішина

Віцепрем'єрка Ольга Стефанішина. (facebook.com/UA.EU.NATO)

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина наголошує, що Україна не має завищених очікувань, що на саміті у Мадриді в червні 2022 року буде ухвалено рішення щодо її членства у НАТО.

 

Втім, на її думку, офіційний Київ не має знижувати ставок у цьому питанні.

 

Як передає Україна молода, про це пані Стефанішина заявила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

За її словами, важливо розуміти, що, окрім військової агресії РФ, Україна не перебуває в унікальних умовах, порівняно з іншими країнами, які стали членами НАТО у 2000-х роках, такими як Румунія, Болгарія чи країни Балтії.

 

«Кожна країна, рухаючись до членства в НАТО, проходила шлях пошуку консенсусу всередині Альянсу, певної протидії розширенню. Це шлях, який потрібно пройти, - досягти політичного консенсусу», - сказала пані Стефанішина.

 

І додала: «Тому ми не маємо завищених очікувань, що на саміті в Мадриді буде ухвалено рішення, що Україна стане членом НАТО. Але ми не маємо відчуття, що ми маємо знижувати ставки. Ми тиснутимемо на таку стратегічну ясність доти, доки ми її не отримаємо».

 

Віцепрем'єрка висловила сподівання, що країни Альянсу запросять Україну, а також інші країни-аспіранти, такі як Грузія, Боснія і Герцеговина для участі у саміті у Мадриді.

 

«Таке запрошення важливе з двох аспектів. Насамперед ми досить суттєво розширили співпрацю з Альянсом. На рівні лідерів важливо закріпити пріоритети, ми хочемо оновити та визначити нові цілі партнерства, їх буде трохи більше ніж 40.

 

Також плануємо сформувати Індивідуальну програму партнерства України з НАТО, яка включатиме фінансову, технічну допомогу, посилення взаємосумісності - це питання щоденного двостороннього діалогу», - зазначила представниця Кабміну.

 

За її словами, по-друге, важливо, що на саміті буде схвалено Стратегічну концепцію НАТО на наступні 10 років, яка має дати відповіді на запитання, як НАТО рухається у контексті роботи з країнами-аспірантами.

 

Стефанішина також зазначила, що Україна зараз отримує допомогу від деяких країн НАТО. Зокрема, Сенат США заклав в оборонному бюджеті на цей рік $300 млн на військову допомогу Україні (зокрема $75 млн – на летальне озброєння). Крім того, Київ укладає угоди про закупівлю через систему НАТО зброї та військового обладнання.
 
Стефанішина також звернула увагу на той факт, що Євросоюз і США заздалегідь анонсували впровадження нових антиросійських санкцій, і серед країн Заходу існує консенсус у цьому питанні.
 
Віцепрем’єр додала, що інформація про загрозу нових санкцій вже була доведена до президента РФ Володимира Путіна.
 

Як повідомляла «УМ», раніше президент Зеленський припукав, що на саміті НАТО 29-30 червня у Мадриді Україна може отримати сигнал щодо свого членства у Альянсі.