На станції «Академік Вернадський» створять артінсталяцію «Дім. Спогади» у вигляді хати, фото

18:42, 27.12.2021
На станції «Академік Вернадський» створять артінсталяцію «Дім. Спогади» у вигляді хати, фото

«Дім. Спогади» — це ескіз з металу, що ніби малює обриси українського будинку навколо паливного баку. (uac.gov.ua)

Артінсталяція «Дім. Спогади» з’явиться на станції «Академік Вернадський» у 2022 році.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр на офіційному сайті.

 

«Дім. Спогади» — це ескіз з металу, що ніби малює обриси українського будинку навколо паливного баку. Для наших дослідників — це живий спогад про дім. Для туристів — можливість познайомитися з Україною через рідний для нас, але не банальний, візуальний образ», — розповідають у НАНЦ.

 

На території української антарктичної станції є старий паливний бак, який уже не використовується за призначенням. Він потрапляє на більшість туристичних фото і тому його вирішили перетворити на арт-об'єкт.

 

                    Старий паливний бак перетворять на арт-об'єкт.

 

За задумом архітекторів, інсталяція має нагадувати ескіз олівцем — наче хтось згадує свій будинок і робить замальовку з пам'яті.

 

«Ми запропонували створити інсталяцію, натхненну типовим українським будинком — таким, що асоціюється з теплом, затишком і канікулами в бабусі», — розповідає Слава Балбек, засновник «balbek bureau» і автор ідеї артінсталяції.

 

І додає: «Ми проаналізували будівлі в різних областях і склали збірний образ українського будинку — з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами».

 

На сторінці «balbek bureau» у Фейсбук зазначено, що їхнім завданням було переосмислити старий паливний бак і перетворити його на об'єкт, привабливий для туристів, стійкий до суворої погоди та безпечний для пінгвінів, які мешкають на острові разом із полярниками.

 

Архітектори та інженери конструюють інсталяцію «Дім. Спогади» з урахуванням суворої погоди, обмежених ресурсів на станції, а також довгої дороги на криголамі в Антарктиду.

 

На стінах баку розмістять борди з фактами про Україну та станцію, а також символічними предметами на кшталт грудки чорнозему чи фрагменту вишиванки.

 

На сьогодні завершені конструкторські роботи і розпочато збирання. Після тестового монтажу за участі полярників в Україні, інсталяція знову буде розібрана, а усі матеріали будуть завантажені на криголам «Ноосфера», щоб відправитися до Антарктиди у січні 2022.

 

Учасники 27-ї Української антарктичної експедиції на станції будуть вже самостійно споруджувати красу за кресленнями.

 

Як повідомляла «УМ», біля станції «Академік Вернадський» народилися малюки пінгвінів.