Головнокомандувач ЗСУ Залужний заспокоїв жінок щодо військового обліку

16:25, 26.12.2021
Головнокомандувач ЗСУ Залужний заспокоїв жінок щодо військового обліку

Валерій Залужний (ліворуч) обіцяє, що українки зможуть якомога комфортніше стати на військовий облік. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заспокоює жінок і запевняє, що із взяттям на військовий облік жодних змін у житті українок не буде.

 

За його словами, не йдеться про призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська, як про це вже заявляють деякі ЗМІ.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Залужний написав у соцмережах в неділю.

 

«Готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому», - пояснює генерал-лейтенант.

 

І додає, що протягом наступного року уряд планує розробити чіткий процес, за допомогою якого українки, чиї спеціальності наявні у переліку Міноборони, зможуть якомога комфортніше стати на військовий облік.

 

За словами Головнокомандувача ЗСУ, уряд планує запровадити перехідну норму для зборів військовозобов’язаних, згідно з яким жінки йтимуть на навчання винятково за власним бажанням у мирний час.

 

Пан Залужний переконаний, що жінки не відчують жодних змін у житті після становлення на військовий облік, однак представники Збройних сил знатимуть про наявні ресурси в Україні та які спеціалістки зможуть долучитися до оборони держави за нагальної необхідності.

 

Відповідний порядок обліку існував в Україні раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював, зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

 

І додав: «Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у Збройних силах України, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю».

 

Як повідомляла «УМ», в Україні до кінця 2022 року жінки, зокрема, вагітні та які мають неповнолітніх дітей, мають стати на військовий облік. Втім, наразі не йдеться про призов чи їхню обов’язкову мобілізацію.