Десятки нових планет виявили астрономи в нашій галактиці

11:09, 23.12.2021
Десятки нових планет виявили астрономи в нашій галактиці

Як виявилося - "поруч" Сонячної системи чимало планет-сусідок. (Фото: eso.org)

Щонайменше 70 нових планет-сирот у нашій галактиці Чумацький Шлях виявила Міжнародна група астрономів. Це є найбільша кількість з будь-коли виявлених планет.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у пресрелізі Європейської південної обсерваторії (ESO).

 

Виявлена група планет знаходиться за близько 420 світлових років від Землі.

 

«Ми не знали, скільки їх очікувати, і раді, що знайшли так багато», - заявила астроном Нурія Мірет-Роїг, яка працює в лабораторії астрофізики Бордо (Франція) та Віденському університеті (Австрія).

 

Астрономи знайшли щонайменше 70 планет-сирот, чию масу можна порівняти з масою Юпітера, у регіоні зореутворення, розташованому в сузір’ях Скорпіона та Змієносця.

 

Зазначається, що для того, щоб виявити таку кількість планет-сирот, команда астрономів використала дані, які охоплюють близько 20 років з ряду телескопів на Землі та в космосі.

 

Планета-сирота (відома також під іншими назвами: планета-мандрівник, міжзоряна планета, вільна планета, квазіпланета, або самітня планета) — об'єкт, що має масу, яку можна порівняти з планетарною, і є по суті планетою, але не пов'язаний гравітаційно ні з якою зіркою, коричневим карликом, і навіть з іншою планетою (хоча така планета може мати супутники).

 

Нагадаємо, що телескоп Hubble зробив світлину розсіяного зоряного скупчення NGC 1755, яке знаходиться у сузір’ї Золота Риба.

 

Як повідомляла УМ, SpaceX запустить український супутник «Січ-2-30» з американського космодрому 13 січня 2022 року, а не 10 січня, як планувалося.