Путін маніпулює фактами щодо закордонних активів СРСР – МЗС України

14:58, 13.12.2021
Путін маніпулює фактами щодо закордонних активів СРСР – МЗС України

МЗС України відреагувало на маніпуляцію фактами у виконанні Путіна. (facebook.com/UkraineMFA)

Міністерство закордонних справ України офіційно заявляє, що президент РФ Володимир Путін маніпулює фактами, коли звинувачує Україну в тому, що вона нібито не передала Росії закордонні активи Радянського Союзу.

 

Адже офіційна Москва після розпаду СРСР і до сьогодні так і не спромоглася надати офіційному Києву інформацію про вартість українських активів за кордонами СРСР.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у офіційному коментарі українським ЗМІ в понеділок.

 

«Твердження російського президента Владіміра Путіна про нібито невиконання Україною зобов’язання про передачу Російській Федерації закордонних активів Радянського Союзу – маніпуляція фактами», - зазначив дипломат.

 

За його словами, розподіл радянського майна регулюється Договором про правонаступництво щодо зовнішнього державного боргу та активів СРСР від 1991 року. Відповідно до договору, частка нашої держави в загальній сумі боргу та активів СРСР становить 16,37%.

 

Пан Ніколенко нагадує, що у 1994 році Україна та Росія підписали так звану угоду про нульовий варіант, відповідно до якої РФ зобов’язалася виплатити українську частку в зовнішньому державному боргу СРСР станом на 1 грудня 1991 року. Зі свого боку, Україна мала передати Росії свою частку в активах СРСР станом на 1 грудня 1991 року.

 

У МЗС України підкреслили, що, водночас, ігнорування російською стороною законних вимог надати інформацію про вартість українських активів, що мали передаватися, унеможливила ратифікацію угоди Верховною Радою України.

 

«Цей документ не набув чинності ні для України, ні для РФ. Відтак, вести мову про невиконання якихось зобов’язань без належного правового процесу видається необґрунтованим», - підсумував речник МЗС.

 

Зауважимо, що 12 грудня у фільмі російських ЗМІ «Росія. Новітня історія» Путін заявив, що Україна не передала Росії закордонну власність СРСР, що нібито було умовою погашення її зовнішнього боргу.

 

Ще у березні 2014 року після Революції Гідності в Україні тодішній прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що розподіл майна після виходу України зі складу СРСР був фактично не завершений, тож Україна підготує відповідні правові документи про висловлення претензії до РФ, яка незаконно залишила майно за собою.

 

У МЗС РФ тоді заявляли, що Москва залишає за собою право наполягати на негайній компенсації Україною 20 мільярдів доларів США у випадку, якщо Київ повертається до проблеми "нульового варіанту".

 

Як повідомляла «УМ», також у цьому фільмі російських пропагандистів Путін продовжує ностальгувати за часами Радянського Союзу і тим самим зазіхає на території незалежних держав, які звільнилися від радянської імперії у 1991 році. Мовляв, тоді Росія нібито втратила 40% території.