День Андрія Первозваного: традиції і звичаї

10:43, 13.12.2021
День Андрія Первозваного: традиції і звичаї

Дівчата ворожили на судженого в ніч на Андрія, щоб дізнатися, як будуть звати майбутнього обранця (Фото з відкритих джерел)

Християни східного обряду вшановують пам’ять апостола святого Андрія Первозваного в понеділок, 13 грудня.

 

Українці по-особливому вшановують апостола Андрія, бо він вважається тим, хто приніс християнство на київські пагорби. Вважається, що саме апостол Андрій був перший з дванадцяти покликаний Спасителем.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Небагато святих посідають таке місце у нашій східно-православній традиції, як апостол Андрій. Різні ранні перекази розповідають про його місіонерські поїздки Східною Європою: територією сучасної Греції, Румунії та України.

 

Справді, святий Андрій дорогий серцям та думкам багатьох православних християн у всьому світі.

 

Цей день здавна в українців вважається особливим, так як пов’язаний з різними народними прикметами, обрядами і заборонами.

 

Традиції

 

У свято прийнято відвідувати храм і молитися апостолу Андрію про особисте щастя, благополуччя і любов. Апостола вважають покровителем сімейного вогнища.

 

У народі свято називають також Калита. У вечір з 12 на 13 грудня прийнято було влаштовувати вечорниці.

 

Молоді хлопці змагалися в спритності, намагаючись підстрибнути і відкусити шматок від спеціального коржа, який так і називався – Калита. Його через отвір посередині підвішували вище, а молоді люди влаштовували змагання.

 

Дівчата ворожили на судженого в ніч на Андрія, щоб дізнатися, як будуть звати майбутнього обранця, і чи вийдуть вони заміж протягом наступного року.

 

 

Що не можна робити у день апостола Андрія:

 

Хоч у народі прийнято ворожити, але церква забороняє це робити, а також проводити гучні вечірки з надмірною кількістю алкоголю.

 

Крім того, забороняється виконувати хатню роботу. Не можна шити та прибирати, займатися важкою роботою. Але обов‘язково потрібно накрити на стіл.

 

Забороняється розмовляти з близькими людьми на підвищених тонах, або сваритися з ними, лихословити, думати про інших людей погано, бажати комусь зла, ображатися і ображати інших людей, розпускати плітки.

 

В цей день краще не розповсюджувати негатив, потрібно робити більше добрих справ і тоді добро обовʼязковоповернеться.

 

Оскільки триває Різдвяний піст (з 28 листопада по 6 січня), під забороною м’ясо, риба, яйця, молоко, алкоголь, а також галасливі гуляння.

 

Страви повинні бути пісними і складатися тільки з круп, хліба, овочів, фруктів і сухофруктів, горіхів, бобових.

 

Як повідомляла "УМ", перший у світі інтерактивний Музей української вишиванки планують відкрити у Чернівцях у травні 2023 року.