Путін і Байден говоритимуть про нерозширення НАТО на схід

17:00, 03.12.2021
Путін і Байден говоритимуть про нерозширення НАТО на схід

У ході переговорів президенти Росії та США обговорять низку важливих тем

Переговори президентів Росії й США ймовірно відбудуться 7 грудня 2021 року,  в ході онлайн-переговорів Путін та Байден планують обговорити цілу низку тем.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив 3 грудня  помічник президента Росії Юрій Ушаков.

 

«У нас є і конкретна дата, і час проведення цієї відеоконференції. Але краще дочекатися остаточного узгодження всіх параметрів з американською стороною, і тоді ми вже зможемо офіційно це оголосити»,—- зазначив Ушаков.

 

За його словами, президенти продовжать теми, яких торкнулися на переговорах у Женеві влітку.

 

"Говоритимуть про двосторонні справи, актуальні питання міжнародного порядку денного, в тому числі Афганістан, Іран, внутрішньоукраїнську кризу, Лівію, може бути охоплена Сирія, як піде розмова... хід діалогу щодо стратегічної стабільності... Напевно, буде порушено питання реалізації нашої ідеї щодо проведення саміту постійних членів Ради безпеки ООН", - розповів Ушаков.

 

Окремою темою переговорів стане НАТО. Йдеться про юридичні домовленості, за винятком подальшого просування НАТО на схід, уточнив помічник Путіна. За його словами, гарантії щодо нерозширення НАТО потрібні Росії терміново.

 

"Це питання "з бородою". І Радянському Союзу, і Росії давалися усні запевнення про те, що військові структури НАТО не будуть просуватися на схід, однак виявилося, що ці усні запевнення нічого не варті, хоча певна фіксація цих заяв робилася, є записи відповідних бесід... У якій формі буде цей документ, сказати важко, головне, щоби це були зафіксовані на папері домовленості", каже Ушаков.

 

Крім того, Путін та Байден можуть обговорити і становище на ринку нафти.

 

"Головне, що не тільки ми, а й, сподіваюся, наші американські колеги розуміють, наскільки важливий і потрібен цей контакт... І зараз ми вже близькі до того, щоб погодити зручний для обох сторін час", - підсумував Ушаков.

 

Як повідомляла УМ, після  першого року президентства рейтинг Байдена різко стрибнув униз.