Рада схвалила проміжний звіт ТСК у справі «вагнерівців»

12:56, 30.11.2021
Рада схвалила проміжний звіт ТСК у справі «вагнерівців»

Верховна Рада України ухвалила проміжний звіт ТСК по "вагнерівцям". (Фото: фото: rada.gov.ua)

Верховна Рада України ухвалила проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії ВРУ в справі про провальну спецоперацію проти російських найманців із «ПВК Вагнера».

 

Як інформує УМ, звіт опубліковано 30 листопада на офіційному веб-сайті ВРУ.

 

За ухвалу проголосував 251 народний депутат, при цьому 212 голосів дали нардепи від «Слуги народу».

 

Проміжний звіт ТСК було складено щодо розслідування можливих протиправних дій представників влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню суверенітету та територіальної цілісності України, а також нести загрозу національній безпеці. ТСК так і не спромоглася встановити, хто відповідальний за перенесення дати затримання російських найманців, але вказала, що спецоперацію справді готували українські спецслужби, без залучення іноземних служб.

 

Тепер звіт ТСК буде направлений до Офісу генерального прокурора, Служби безпеки України та Держбюро розслідувань для розгляду і відповідного реагування. Офісу генпрокурора рекомендовано взяти на контроль розслідування кримінальних проваджень з питань, які розглядала ТСК.

 

Нагадаємо, що 17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала своє розслідування про «злив» спецоперації із затримання Україною бойовиків російської «ПВК Вагнера». З нього зрозуміло, що Володимир Зеленський знав про операцію, а голова ОП Андрій Єрмак просив її відкласти.

 

ТСК у звіті вказує, що спецоперація українських спецслужб була, але хто стоїть за її відстрочкою на 5 днів (через яку найманців затримали білоруські спецслужби, а не українські) — невідомо. «Зливу» інформації з української сторони (за звітом ТСК) не було.

 

19 листопада колишній керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба заявив, що вказівка перенести спецоперацію із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» надійшла від президента, але він надав її не особисто, а через делеговану особу — Андрія Єрмака.

 

Президент 26 листопада звинуватив Бурбу в «торгівлі інформацією» та навʼязуванні неспланованої операції із затримання бойовиків.

 

Держбюро розслідувань викликало на допит голову ОП Андрія Єрмака у цій справі.

 

Як повідомляла УМ, у вівторок 30 листопада Єрмак дав свідчення в ДБР у справі «вагнерівців»