Про «наступальні дії» України не сказано в звітах ОБСЄ – МЗС

15:46, 25.11.2021
Про «наступальні дії» України не сказано в звітах ОБСЄ – МЗС

Росія взялася активно дискредитувати місію ОБСЄ на Донбасі. (Фото: ВВС)

Заяви Росії про нібито наявність в її звітах тверджень про наступальні дії Збройних сил України не відповідають дійсності. Це чистої води дискредитація Росіє роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

Як інформує УМ, про це заявив речника МЗС Олег Ніколенка.

 

«Такі інсинуації мають одну мету: надати інформаційне прикриття російським військам на тлі загострення ними безпекової ситуації на Донбасі та вздовж українського кордону», - зазначив він.

 

Ніколенко зауважив, що звіти СММ ОБСЄ свідчать про системні обмеження свободи пересування на тимчасово окупованих територіях, блокування засобів зв’язку і спостереження, загрози особистій безпеці міжнародних спостерігачів зі сторони збройних формувань РФ.

 

«Ситуація набула таких безпрецедентних масштабів, що змусила главу СММ ОБСЄ на початку листопада офіційно звернутися із закликом розблокувати роботу місії в непідконтрольних українському урядові районах. Росія цей заклик, як і інші подібні заклики міжнародної спільноти, проігнорувала», - констатував речник МЗС.

 

За його словами, підвищення інтенсивності російської дезінформації, погрози російських чиновників на адресу України вказують на те, що в Москві продовжують керуватися логікою конфлікту.

 

«Саме тому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і все МЗС нині максимально консолідують підтримку міжнародних партнерів, аби зміцнити безпеку нашої держави та її громадян і стримувати Росію від подальших агресивних дій», - резюмував Ніколенко.

 

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила сьогодні, що звіти місії ОБСЄ нібито свідчать про наступальні дії Збройних сил України в районі населених пунктів Гранітне та Старомар'ївка.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 22 листопада заявив, що Україна не планує наступальну військову операцію на Донбасі і залишається відданою пошуку політико-дипломатичного врегулювання конфлікту. Він також звернув увагу на те, що російська сторона підвищила інтенсивність дезінформації, включаючи неправдиві звинувачення України в нібито підготовці до військового наступу на Донбасі.

 

Керівник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов 21 листопада спрогнозував, що Росія може наважитися на повномасштабне вторгнення в Україну вже у січні-лютому наступного року.

 

Як повідомляє УМ, дев’ять порушень режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, зафіксували з боку російсько-окупаційних військ упродовж доби 24 листопада.