Усупереч домовленостям: окупанти на Донбасі за понад рік заборони 167 разів використали дрони

26.11.2021
Усупереч домовленостям: окупанти на Донбасі за понад рік заборони 167 разів використали дрони

Патрулі ОБСЄ зафіксували на тимчасово окупованій українській території 18 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, які розміщені з порушенням Мінських домовленостей. (Інфографіка пресслужби ООС.)

Дев’ять порушень режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, зафіксували з боку російсько-окупаційних військ упродовж доби 24 листопада.

 

Ворог гатив по українських позиціях неподалік шахти «Бутівка», в напрямку Кам’янки, Нью-Йорка, Луганського, Верх­ньоторецького, Водяного, що на Приазов’ї, з мінометів калібру 82 та 120 мм, гранатомети різних систем та великокаліберних кулеметів.


Окупанти також здійснили обстріл прикордонного контрольного поста першого оборонного рубежу, що входить до КПВВ «Мар’їнка» на дорожньому коридорі Донецьк—Курахове із застосуванням мінометів калібру 82 мм.

 

Під безпосередній обстріл потрапили місця несення служби прикордонного наряду 11-го прикордонного загону. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.


Унаслідок ворожих дій на фронті на початку тижня, 22 листопада, двох військовослужбовців Об’єднаних сил було поранено.

 

Воїни перебувають у лікувальному закладі: стан здоров’я одного задовільний, іншого — тяжкий. Наступного дня ще один боєць ЗСУ отримав поранення, стан його здоров’я задовільний.


Головне управління розвідки України інформує, що командування ЗС РФ нарощує боєготовність російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.

 

У з’єднаннях і частинах 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів ще 22 листопада розпочалось масштабне командно-штабне навчання із залученням мобілізаційного резерву, підрозділів «силових структур» та окупаційних адміністрацій.

 

Контроль проведення навчань здійснюється комплексною комісією 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ. Й активізувалися російські пропагандистські ЗМІ — видають чергові фейки, дискредитуючи підрозділи Об’єднаних сил.


Крім того, міністерство оборони РФ планує розмістити важкі вогнеметні установки ТОС-2 «Тосочка» та ТОС-1А «Солнцепек» на кордоні з Україною та в окупованому Криму.

 

Після об’ємно-детонуючого вибуху мін вогняний смерч поширюється по місцевості, проникаючи в будь-які укриття. Основні вражаючі фактори такої зброї — висока температура, ударна хвиля і різкий перепад тиску. Система може дати залп на дальність до 6 км.


У свою чергу місія України при ОБСЄ під час засідання Форуму безпекового співробітництва заявила, що російські окупаційні війська 167 разів застосували БПЛА на сході України з початку дії Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 27 липня 2020 року, які забороняють використання дронів.

 

Російські сили застосовують їх для скидання боєприпасів на українські позиції, коригування артилерійського вогню та розвідки.