Українській художниці і письменниці Марії Башкірцевій – 163, фото

13:04, 24.11.2021
Українській художниці і письменниці  Марії Башкірцевій – 163, фото

Марія Башкірцева - перша жінка зі слов’янської Європи, чию картину придбав Лувр. (Фото: архіви)

У цей день, 24 листопада 1858 року, народилася українська художниця і письменниця  Марія Башкірцева. Вона стала першою жінкою зі слов’янської Європи, чию картину придбав Лувр.

 

Про це в середу нагадує Україна молода.

 

Марія Башкірцева народилася у селі Гавронці Полтавської губернії. Коли Марії виповнилося 12 років, її родина виїхала до Франції. З дитинства Марія гра­ла на ар­фі, ро­я­лі, ма­н­до­лі­ні, гі­та­рі, прекрасно ма­лю­ва­ла і ледь не стала оперною співачкою. Але обрала живопис: "У цьому буде все моє життя".

 

 

Закінчила Академію Жуліана - єдину школу мистецтв у Парижі, де того часу могли навчатися жінки. До того ж, отримала золоту медаль на конкурсі учнівських робіт.

 

А далі - виснажлива, по 10-12 годин на добу, ​​праця за мольбертом. Участь у двох поспіль знаменитих Паризьких салонах: картини "Жан-Жак" і "Мітинг" (1883, 1884), теплі відгуки.

 

Наділена величезною енергією й силою волі, вона мріє про мистецьку кар'єру, світову славу й неймовірні звершення у широкому світі. І не лише мріє, а й заповзято працює над здійсненням своїх замірів.

 

 

Але ще більшу славу їй приніс "Щоденник", який Башкірцева вела понад 10 років. У ньому серед іншого писала: "Якщо не помру молодою, я сподіваюся залишитися в пам'яті людей як велика художниця... Але якщо я помру молодою, то хотіла б видати свій щоденник - він не може не бути цікавим".

 

На жаль, здійснилось друге. Усе перекреслив діагноз – туберкульоз. У 1876 їй ледве виповнилося вісімнадцять.Скоро вона втратить голос, а невдовзі й – майже повністю слух.

 

Марія Башкірцева прожила 24 роки та померла у 1884 році.

 

Частково 1000-сторінковий фоліант (22 зошити, 84 блокноти) побачив світ у Па­ри­жі 1887-го - майже через три роки після її смерті. І одразу став сенсацією. Згодом його переклали усіма європейськими мовами, опублікували в США. Резонанс був такий, що книгу називали "найгучнішим твором XIX століття". А критики того часу писали про "Щоденник" наступне: "Це вражаючий психологічний автопортрет молодого обдарованого розуму в процесі розвитку".

 

На сторінках цього видання розкрито глибину роздумів людини, яка не хоче втратити жодної хвилини життя.

 

Як повідомляла УМ, 23 листопада  минає 136 років з дня народження українського мікробіолога, епідеміолога, вченого-новатора, науковця зі світовим ім’ям Віктора Дроботька.