Політв’язень-українець Марченко не зміг оскаржити вирок у Росії

13:33, 19.11.2021
Політв’язень-українець Марченко не зміг оскаржити вирок у Росії

Ув'язнений українець Олександр Марченко (Фото: t.me/denisovaombudsman.)

Українському політв’язню Олександру Марченку вирок залишив без змін Верховний суд Російської Федерації.

 

Як інформує УМ, про це 19 листопада в Фейсбуці повідомила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

 

Засідання Верховного суду РФ щодо перегляду вироку у сфабрикованій кримінальній справі проти громадянина України Марченка відбулось 16 листопада  Вирок про 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму залишили без змін, зауважила Матвійчук.

 

За словами його дружини Катерини, рішення суду не стало для родини неочікуваністю, та було б наївно сподіватись на справедливий судовий розгляд.

 

«Ми були готові до такого розвитку подій, проте віра в якнайшвидшу свободу Олександра все ще жила... Але ми в жодному разі не здаємося, ми продовжуємо нашу боротьбу «із вітряками», – заявила дружина політв’язня.

 

На думку захисту, під час розгляду кримінальної справи в суді першої та апеляційної інстанцій, було допущено суттєві порушення права на справедливий судовий розгляд, що гарантоване Конвенцією про захист прав людини та основних свобод. Так, адвокатам відмовили у допиті ключових свідків звинувачення та експертів. Також було порушено вимоги кримінального закону у частині кваліфікації дій Марченка. "До всього, судді проігнорували обставини викрадення Олександра із окупованої території України", - повідомила Матвійчук.

 

“Попри численні порушення, допущені під час розгляду справи в судах нижчих інстанцій, Верховний суд РФ не знайшов підстав для скасування винесених у справі судових рішень та відмовив у задоволенні касаційних скарг. Тепер у нас з'являється можливість звернутися до Європейського суду з прав людини”, – заявив адвокат Андрій Федорков.

 

"На засіданні Верховного суду РФ був присутній консул України, що, за словами адвокатів, підтримало Олександра. Дружина додає, заради виступу у Верховному суді РФ її чоловік наважився на етапування в розпал пандемії, і наразі лікується від простудної хвороби. Більше надій у родини на вирішення справи в самій Росії немає, тож їм залишається “тільки вірити у найближчий обмін”, - підкреслила Матвійчук.

 

Також вона повідомила, що Марченко написав відкритого листа Президенту України Володимиру Зеленському. Він сподівається, що “Україна завжди буде боротись за своїх громадян, які знаходяться в полоні на території агресора”. Лист публікується вперше.

 

Марченка затримали 17 грудня 2018 року на окупованій території Донецької області співробітники так званого "МГБ ДНР". У Донецьку чоловік планував подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на СТО. Два місяці його утримували в секретній тюрмі "Ізоляція" на території військової бази. За словами політв’язня, до нього застосовували тортури через що він був вимушений підписати “зізнання”.

 

Через два місяці Марченка незаконно перевезли на територію Російської Федерації та віддали співробітникам ФСБ. Під час перебування в СІЗО Краснодара йому інкримінували різні справи для продовження терміну утримання: непокора представникам правоохоронних органів, незаконна трудова діяльність на території Росії, намір перевести через російський кордон плати зенітно-ракетного комплексу.

 

Наприкінці грудня 2019 року Марченку було пред'явили додаткове звинувачення за ст. 276 КК РФ (шпигунство), а вже 26 листопада 2020 року Краснодарський крайовий суд засудив його до 10 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму, нагадала Матвійчук.

 

3 грудня 2019 року правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв’язнем.

 

Як повідомляла УМ, в США різко засудили недавні затримання й арешти кримських татар в окупованому Криму, закликавши Росію негайно звільнити першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та інших затриманих.