Матеріали Bellingcat вивчатимуть у рамках розслідування – Венедіктова

12:19, 18.11.2021
Матеріали Bellingcat вивчатимуть у рамках розслідування – Венедіктова

Ірина Венедіктова запевняє, що всі матеріали розслідування завжди ретельно вивчаються Генпрокуратурою. (Фото: facebook.com/pgo.gov.ua)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова запевнила, що українські слідчі органи вивчать матеріали, викладені у звіті Bellingcat про спецоперацію щодо "вагнерівців".

 

Як інформує УМ, про це повідомила Венедіктова журналістам у четвер 18 листопада в Києві.

 

«Розслідування є, воно проводиться, які ще допити проводитимуться слідством, думаю, що краще вам запитати безпосередньо в ДБР. Ми досить великий перелік прописали в наших прокурорських вказівках.

 

Усі матеріали (розслідування), які проводять журналісти, нами завжди ретельно вивчаються, завжди долучаються до справи. Тому – вивчатимуться, долучатимуться», - зазначила генпрокурорка.

 

Венедіктова також  нагадала, що кримінальні провадження щодо "вагнергейту" було відкрито кількома правоохоронними органами. Потім їх об'єднали і передали до ДБР.

 

За її словами, всі вказівки прокуратури у рамках розслідування були влітку минулого року.

 

«Що було зроблено, чого не було зроблено, гадаю, зараз некоректно це промовляти - це історія незалежності органу досудового розслідування та можливості прокуратури», - сказала генпрокурорка.

 

Відповідаючи на питання про те, що особисто вона думає про припущення, які були зроблені в розслідування Bellingcat, Венедіктова сказала: "Я не можу говорити припущеннями та оцінками, я можу говорити встановленими фактами та процесуальними конструкціями, якими ми оперуємо".

 

Генпрокурорка наголосила, що прокурорів було залучено до розслідування Тимчасової слідчої комісії.

 

«Я б не хотіла давати оцінки.... давайте дочекаємося якихось результатів», - сказала Венедіктова.

 

Нагадаємо, що Bellingcat та The Insider оприлюднили першу частину розслідування унікальної операції спецслужб України, під час якої розвідникам вдалося вивезти з Росії десятки найбільш значущих бойовиків ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі.

 

Перша частина розслідування присвячена тому, як українські розвідники вербували бойовиків ПВК Вагнера та отримали з їхніх рук прямі докази їхньої участі у військових злочинах.

 

Також з посиланням на слова ексглави Головного управління розвідки Василя Бурби пояснюється, що глава Офісу президента Андрій Єрмак переніс проведення спецоперації щодо "вагнерівців", аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі.

 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк спростував інформацію джерел Bellingcat про те, що Андрій Єрмак міг зірвати спецоперацію українських спецслужб.

 

Як повідомляла УМ, затримка з оприлюдненням розслідування про «вагнерівців» була пов’язана зі зверненням нових свідків.