Священномученику католицької церкви Климентію Шептицькому – 152, фото

15:49, 17.11.2021
Священномученику католицької церкви Климентію Шептицькому – 152, фото

Климентій Шептицький, як і його брат митрополит Андрей Шептицький настраждався від радянської влади по вінця. (Фото: архіви)

17 листопада 1869 року народився Климентій Шептицький, Блаженний Священномученик католицькоъ церкви, брат митрополита Андрея Шептицького.

 

Про це нагадує у середу Україна молода.

 

Климентій народився в аристократичній родині, син графа Яна (Івана) Кантія Регілія Шептицького з українського роду Шептицьких та його дружини Софії з польського роду Фредрів у родинному маєтку, в селі Прилбичі.

 

 

Працював адвокатом, допомагав батькові управляти сімейними маєтками, був послом Галицького сейму. В 1900–1907 був депутатом австрійського парламенту.  В 1911 вступив до бенедиктинського монастиря у Бойроні. У 1912 році перейшов у греко-католицький монастир Студійського уставу (Студитів) у Кам'яниці в Боснії, де приніс монаші обіти і отримав ім'я Климентій.

 

Під час Другої світової війни брав участь у порятунку євреїв в Україні — їх ховали в монастирях, а потім переправляли в угорську Україну.

 

Восени 1944, митрополит Йосип Сліпий звів Климентія Шептицького у сан архімандрита монахів Студійського уставу.

 

5 червня 1947 архімандрит Климентій був заарештований у своїй келії під час вечірньої молитви. Містився в Київській внутрішній в'язниці МВС. У його біографії сказано, що саме в її стінах отець Климентій зазнав найбільших знущань, про що свідчать протоколи допитів, що проходили переважно вночі. Енкаведисти різними способами намагалися зламати його. Побоями, фізичною і моральною наругою, шантажем, залякуванням, співчуттям, улесливими обіцянками. Перетерпів більше сорока допитів репресивних органів, але не зрадив своєї віри. Був замордований в ув’язненні у Владимирському централі.

 

 

"Для мене тюремна камера - це монаша келія. Живу так, як жив би в монастирі. Тішуся тим, що можу багато молитися, що можу все те переносити та жертвувати себе Господу Богу", - о.Климентій Шептицький.

 

Слідство тривало 7 місяців і 15 січня 1948 року слідчі підготували обвинувальний вирок за статтями 54-1 та 54-2 Кримінального кодексу — зрада батьківщині.

 

Після оголошення вироку, життєвий шлях архімандрита Климентія Шептицького закінчився 1 травня 1951 р. о 21 годині 30 хв. у Владимирському централі.

 

«...Померлого роздягнули, обгорнули у простирадло, взяли на ноші та винесли на міський цвинтар, що знаходиться поруч в'язниці. Тіло кинули у заздалегідь приготовану яму і засипали землею, не залишаючи жодних позначок»

 

1996 року отримав звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у період Голокосту.

 

27 червня 2001 року отець Климентій Шептицький був беатифікований Папою Римським Іваном Павлом ІІ.

 

Як повідомляла УМ, останній кошовий отаман Запорозької Січі у 1762, 1765-1775 рр. Петро Калнишевський помер у Соловецькому монастирі (Російська імперія) 13 листопада 1803 року.

 

Згодом він був приєднаний до лику святих.