«Вагнерівська» сецоперація не була «злита» - ТСК

15:26, 15.11.2021
«Вагнерівська» сецоперація не була «злита» - ТСК

Дивним чином ТСКівці ніякого криміналу у "справі вагнерівців з боку української влади не знайшли.

Члени тимчасової слідчої комісії при Верховній Раді прогнозовано не знайшли підтвердження витоку інформації про спецоперацію щодо затримання членів ПВК “Вагнер” із української сторони.

 

Як інформує УМ, про це 15 листопада повідомила під час брифінгу голова ТСК, яка, зокрема, займається розслідуванням операції із затримання представників ПВК "Вагнер", народний депутат із фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла.

 

«ТСК не знайшла підтвердження, що відбувся витік інформації з української сторони стосовно першого розвідувального та другого активного заходів на будь-якому з їхніх етапів.

 

Зокрема, жодна заслухана ТСК особа не зазначила, що знає про факт подібного витоку», - сказала, зокрема, Безугла.

 

Натомість, як встановила ТСК, всі матеріали, які з’явилися в Інтернеті, були датовані починаючи з 13 липня 2020 року та походили з СБУ, і Офісу генпрокурора, а жодного документа розвідувальних органів у публічному доступі немає.

 

“ТСК не вдалося встановити, чи координувалися між собою спецслужби Російської Федерації і Республіки Білорусь. Проте, враховуючи тривалий термін перебування найманців на території Республіки Білорусь, встановлені особливості роботи білоруських спецслужб, публічні заяви президента Білорусі того періоду, ТСК ввважає, що затримання 33 найманців було очікуваним наслідком роботи білоруської спецслужби в умовах посиленого контрозвідувального режиму напередодні президентських виборів”, - зазначила Безугла.

 

Також, як з’ясувала ТСК, одна особа з групи найманців не була екстрадована до Російської Федерації разом з іншими членами групи.

 

Крім того, коментуючи можливість витоку інформації про спецоперацію, Безугла зазначила, що Російська Федерація і Республіка Білорусь могли знати про окремі процеси, які відбувалися у ході реалізації першого розвідувального та другого активного заходів українських спецслужб.

 

“ТСК отримала матеріали розвідувального товариства про те, що один з 33 найманців наприкінці травня 2020 року спочатку звернувся із заявою до ФСБ РФ, а потім уже на початку липня 2020 року передав аналогічну інформацію до ГУ ЗС РФ , де детально розкрив порядок встановлення ним контакту із вербувальниками ПВК “МАР”, подальші заходи із працевлаштування, а також конкретні дії вербувальників. У своїх заявах він висловив прохання перевірити викладені факти на предмет наявності у діях вербувальників ПВК “МАР” складу злочину, передбаченого ст 359 КК РФ (Найманство)”, - розповіла голова ТСК.

 

Нагадаємо, що 14 листопада міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat пообіцяла на початку поточного тижня опублікувати розслідування щодо "Вагнергейту".

 

Раніше повідомлялось, що 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела у правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК «Вагнер» нібито було спецоперацією українських спецслужб, що провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

 

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції з затримання бойовиків ПВК «Вагнер», яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у голови держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

 

18 серпня керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

 

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та становити загрозу національній безпеці України.

 

На початку вересня цього року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації з «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнер» із території РФ, яка зірвалася у липні минулого року.

 

Як повідомляла УМ, колишнього голову Головного розвідувального управління (ГУР) Міноборони Василя Бурбу звільнили з військової служби через надання свідчень слідчій комісії Верховної Ради, яка займається розслідуванням провалу спецоперації із захоплення російських терористів (справа «вагренівців»).