Україна і Словаччина підписали заяву про співпрацю

15:45, 12.11.2021
Україна і Словаччина підписали заяву про співпрацю

Під час підписання угоди про співпрацю. (Фото: сайт КМУ)

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Хегер за результатами зустрічі на Закарпатті підписали спільну заяву щодо перспектив співпраці двох країн.

 

Як інформує УМ, про це 12 листопада повідомив Урядовий портал.

 

У заяві прем’єри констатували значний потенціал для подальшого розвитку українсько-словацького партнерства, в основі якого – міцні добросусідські зв’язки, взаємна повага та спільні європейські цінності.

 

Прем’єр-міністр Словацької Республіки підтвердив, що словацька сторона підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах та не визнає окупацію Кримського півострова і міста Севастополь Російською Федерацією. У зв’язку з цим прем’єр-міністри домовилися про посилення взаємодії в рамках Кримської платформи.

 

Глави урядів домовилися активізувати співпрацю в реалізації курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, спрямовану на подальше поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС, зокрема в контексті виконання Угоди про асоціацію. У цьому контексті прем’єр-міністри підтримали важливість підписання Спільної декларації про визнання європейської перспективи України від 2 листопада 2021 року.

 

У заяві сторони позитивно відзначили зростання торговельно-економічних показників між Україною та Словаччиною за останні роки, незважаючи на негативний вплив пандемічної кризи, зумовленої поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, та погодилися, що для нарощення двосторонньої торгівлі та участі словацького бізнесу в українських інвестиційних проєктах є всі передумови. Крім цього, домовилися, що уряди обох країн разом працюватимуть на підтримку та взаємний захист інвестицій.

 

Прем’єр-міністри наголосили на стратегічному характері двосторонньої співпраці у сфері енергетики та енергетичної безпеки, підтвердили спільну зацікавленість у подальшому поглибленні співпраці у сфері транспортування та транзиту нафти та природного газу, інтеграції України до європейського ринку електроенергії та природного газу, включаючи синхронізацію електричної мережі України з ENTSO-E та газової системи України з ENTSO-G.

 

Прем’єр-міністри наголосили на необхідності запровадження прозорої системи торгівлі пропускними потужностями національних операторів електричних мереж шляхом проведення спільних аукціонів відповідно до правил ENTSO-E. Глави урядів обговорили можливості збільшення поставок природного газу в Україну через територію Словацької Республіки та взяли до уваги, що це може відбутися лише відповідно до домовленостей операторів газотранспортних систем обох країн.

 

Очільники урядів високо оцінили позитивний розвиток співробітництва на рівні міністерств оборони та збройних сил та дійшли згоди, що військово-технічне співробітництво є перспективним напрямком для подальшого розвитку взаємовідносин.

 

Прем'єр-міністри висловили підтримку активізації розвитку транскордонного співробітництва між прикордонними регіонами, у тому числі у сфері координації планування регіонального розвитку та співпраці у підготовці та подачі заявок на фінансування спільних проєктів з горизонтальних програм європейських структурних та інвестиційних фондів.

 

Сторони погодилися з необхідністю продовжити співпрацю щодо перспективних транспортних проєктів, а також розвитку та розширення транскордонної транспортної інфраструктури.

 

Прем’єр-міністри позитивно відзначили розвиток співпраці між Управлінням прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Словацької Республіки, Фінансовим управлінням Словацької Республіки, Державною прикордонною службою України та Державною митною службою України щодо координації діяльності у сфері спільного управління кордонами.

 

Прем’єр-міністри констатували важливість діяльності наявних двосторонніх механізмів, зокрема засідань Змішаної комісії з економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва, Комісії з питань національних меншин, освіти та культури. Домовилися про інституційну реформу міжурядових комісій з метою підвищення їхньої ефективності для подальшого розвитку двосторонніх відносин.

 

Прем’єр-міністри позитивно оцінили співробітництво у сфері забезпечення прав та інтересів національних меншин – української в Словаччині та словацької в Україні. Вони також висловили спільну позицію, що українсько-словацьке партнерство є важливим надбанням як для двох країн, так і для Центрально-Європейського регіону та Європи загалом. Прем’єр-міністри України та Словацької Республіки й надалі докладатимуть спільних зусиль для зміцнення та розвитку співпраці.

 

Як повідоляла "УМ", Україна вимагає від Угорщини дотримання вимог чинного законодавства і повної прозорості щодо походження грантових коштів, процедур їх отримання угорською меншиною Закарпаття та цілей використання.