Генпрокуратура повідомила про підозру дев’ятьом учасникам по «справі Майдану»

15:24, 09.11.2021
Генпрокуратура повідомила про підозру дев’ятьом учасникам по «справі Майдану»

Старі гріхи наздоганяють чиновників-злочинців часів Януковича. (Фото: Фейсбук Ірина Венедіктова)

Слідчі ДБР та Офіс генпрокурора повідомили про зміну підозр та нові підозри девʼятьом членам організованої злочинної групи експрезидента України Віктора Януковича, які допомагали йому залишитись при владі, придушуючи протести на Майдані.

 

Як інформує УМ, про це 9 листопада повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова у Фейсбуці.

 

Серед підозрюваних — колишні міністр внутрішніх справ, керівник ГУ МВС України у Києві, їхні заступники, командир столичного полку міліції особливого призначення «Беркут», командувач внутрішніх військ МВС України, міністр оборони України, голова Служби безпеки України та його заступник.

 

Наразі розслідувано причетність цих осіб до 1019 епізодів, які здібільшого сталися в період з 18 до 20 лютого 2014 року.

 

Так, справи стосуються перевищення правоохоронцями влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, завдання умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту.

 

Від дій підозрюваних постраждало щонайменше 887 цивільних осіб та 132 працівники правоохоронних органів

 

«Ці злочини досліджуються у так званій материнській справі Майдану, фініш розслідування якої — наша ключова мета на цей рік», — підсумувала керівник Офісу генпрокурора.

 

Державне бюро розслідувань 5 листопада повідомило про нову підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу — як очільнику організованої злочинної групи.

 

Як повідомляла УМ, Шевченківський суд Києва вперше в історії вітчизняного правосуддя оголосив  реальний вирок колишнім беркутівцям у справах Євромайдану.