Європа стала епіцентром коронавірусу і опускає шлагбаум для українців

18:44, 08.11.2021
Європа стала епіцентром коронавірусу і опускає шлагбаум для українців

На рішення ЄС вплинула вражаюче велика кількість фальшивих ковід-сертифікатів, яка масово штампуються в Україні. (Фото з відкритих джерел)

Навіть півмільйона осіб в Європі цієї зими може померти від коронавірусу, – застерігає Всесвітня організація охорони здоров’я. ВООЗ стверджує, що без відновлення обмежень на континенті взимку, наслідки можуть бути трагічні.

 

Європа знову стала епіцентром пандемії, повідомляє сайт Польського радіо.

 

Голова офісу ВООЗ у Європі Ганс Клюґе повідомив, що лише минулого тижня на континенті було виявлено майже 2 млн заражень, а впродовж місяця кількість нових випадків зросла на 55%.

 

«Кожна країна в Європі та Центральній Азії зараз змагається із поверненням COVID-19. Поширення вірусу у всіх 53 країнах – надзвичайно тривожне», – додав Ганс Клюґе.

 

Найшвидше кількість нових заражень та смертей зараз зростає в Росії та Україні.

 

У Румунії минулого тижня лише за один день померло майже 600 осіб. В Угорщині кількість нових заражень подвоїлася до 6 тисяч на день, а у Чехії кількість заражень повернулася до рівня, що був навесні цього року, під час третьої хвилі епідемії.

 

У Німеччині 4 листопада було виявлено 34 тисячі заражень – найбільше від початку пандемії. В усій Європі від COVID-19 дотепер померло 1,4 мільйона осіб.

           

На тлі тривожної статистики дедалі більше європейських країн посилюють обмеження щодо не щеплених від коронавірусу.

 

У Греції не вакциновані люди повинні пред'являти негативний тест на інфекцію для відвідування громадських місць, включаючи тераси ресторанів. Співробітники, що відмовилися від щеплення, як приватного, так і державного сектора зобов'язані робити тест двічі на тиждень за свій рахунок, зазначає «Євроньюс».

           

У Словенії з понеділка, 8 листопада, тимчасово закрито нічні клуби, ресторани зможуть обслуговувати відвідувачів до 22:00. Для відвідування громадських закладів необхідно надати негативний результат тесту чи сертифікат про щеплення.

           

В Ісландії, де спостерігається рекордне зростання захворюваності, вводяться вимоги щодо дотримання соціальної дистанції та носіння захисних масок у магазинах та місцях масового скупчення людей. Більшість населення вакциновано, лікарі говорять про необхідність бустерного щеплення для посилення імунітету.

 

Австрійська влада прийняла рішення обмежити допуск до багатьох закладів для нещеплених на тлі рекордного щодобового зростання кількості хворих на COVID-19 та збільшення завантаженості лікарняних ліжок. Почалася ревакцинація населення.

 

У Швейцарії повністю вакциновано 73% населення. В уряді вважають, що потрібно досягти рівня 93%, щоб запобігти перевантаженню системи охорони здоров'я.

 

Європейський Союз виключить Україну з «зеленого списку» безпечних з точки зору поширення коронавірусу країн. Таке рішення 5 листопада ухвалили посли країн ЄС, але офіційно про це мають повідомити на початку цього тижня. 

 

Про це повідомив керівник європейського бюро «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, цю ж інформацію підтвердило джерело ВВС News Україна у структурах ЄС. 

 

Співрозмовники ВВС вказують, що рішення про виключення України з'явиться 9 листопада.

 

Майбутнє видалення України зі списку вже прокоментував керівник МЗС України Дмитро Кулеба і запевнив, що радикальних змін для українців зараз не буде. А дипломати працюють, щоб змін взагалі не було.  Перебування у цьому переліку означає, що ЄС рекомендує своїм членам скасувати обмеження на необов'язкові (туристичні) подорожі для громадян цих країн.

 

Україна була у цьому безпечному переліку з липня цього року, але ситуація з коронавірусом в Україні за останній місяць різко погіршилась. Кількість смертей від Covid в Україні вже більша, ніж у першу хвилю.

 

На рішення послів ЄС виключити нашу країну з «зеленого списку» вплинула і вражаюче велика кількість фальшивих ковід-сертифікатів, яка масово штампуються в Україні. Наразі безвізовий в'їзд до більшості країн ЄС для українців з ковідними документами був відкритий.

 

ЄС оновлює зелений перелік кожні два тижні й ще з 8 жовтня експерти чекали на негативне рішення щодо Києва через ситуацію з коронавірусом. Цього не сталось, але такі країни як Франція та Німеччина самостійно обмежили в'їзд українцям тільки за сертифікатами про вакцинацію. 

 

Так само і нинішнє рішення Ради ЄС матиме рекомендаційний характер для країн союзу, тому кожна з них сама вирішить, як посилювати правила.

 

Співрозмовники ВВС News Україна, знайомі з ухваленням рішення щодо України, прогнозують, що члени ЄС визначаться за кілька днів або ж не більше тижня.  І їхня позиція буде у тому числі залежати від ситуації з ковід в Україні.

 

Тому правила в'їзду в кожну країну ЄС українці мають ретельно перевіряти перед поїздкою на спеціальній карті МЗС. Ймовірно, після того, як Україна випаде із зеленого списку ЄС, до деяких країн поїздки ускладняться. Але, швидше за все, в'їзд для за ковід-сертифікатом значна частина членів ЄС збереже.

 

Епідемічна ситуація погіршується не лише в Україні. За останні місяці Євросоюз вже суттєво скоротив перелік країн зеленої зони. Але для них, як от з Північної Македонії, більшість країн ЄС не закрили в'їзд, а лишили таку можливість з сертифікатом про вакцинацію. 

 

«Досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із «зеленого списку» ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів як торік», - заспокоює речник МЗС України Олег Ніколенко.