Колона мігрантів прямує із Білорусі до польського кордону

12:37, 08.11.2021
Колона мігрантів прямує із Білорусі до польського кордону

Білорусь фактично шантажує Євросоюз "закидаючи" на її кордони "десанти" з мігрантами. (Фото: скріншот Stanisław Żaryn у Tвіттері.)

У напрямку білорусько-польського кордону прямує кількасотенна група мігрантів, які, ймовірно, намагатимуться силою перетнути кордон Польщі.

 

Із цього приводу у Варшаві збирається урядовий кризовий штаб за участю прем’єр-міністра, силових міністрів та представників силових структур.

 

Про повідомляє УМ, за інформацією речника - координатора польських спецслужб Станіслава Жарина, до кордону прямує найбільша група мігрантів від початку міграційної кризи із серпня.

 

«Дуже тривожна інформація з кордону. В Білорусі, поблизу кордону з Польщею, зібралася велика група мігрантів. Вони вирушили у бік кордону з Польщею і намагатимуться масово потрапити до Польщі»,- написав Жарин у Tвітері, розмістивши відповідне відео, на якому видно сотні осіб, які організовано, під контролем білоруських служб, прямують вздовж дороги у бік кордону з Польщею.

 

В іншому повідомленні він зазначив, що ця група мігрантів під пильним контролем озброєних білорусів, які вирішують, як мають переміщатися люди. “Це чергові ворожі білоруські дії, спрямовані проти Польщі”, - підкреслив Жарин.

 

Він додав, що у групі мігрантів переважають молоді чоловіки.

 

Заступник глави МЗС Польщі Пьотр Вавжик в ефірі Польського радіо заявив, що білоруський режим, ймовірно, хоче ініціювати "великий інцидент, найкраще з пострілами і жертвами”.

 

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер повідомив, що на 13-ту годину (за місцевим часом) у Варшаві з цього приводу збирається кризовий штаб під головування прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

 

Глава уряду РП Моравецький в дописі у Фейсбуці підкреслив, що у світлі загрози “захист кордонів має бути чимось абсолютно очевидним і спиратися на консенсус усіх політичних сил.”

 

Міграційна криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Варшава звинувачує Мінськ у спеціально створеному міграційному тиску у рамках ворожих гібридних дій проти Польщі та ЄС.

 

Як повідомляла УМ, новий закон Польщі про вигнання мігрантів, ухвалений нижньою палатою польського парламенту під час голосування в четвер, суперечить міжнародному праву.