Румунія просить Україну не визнавати «молдовську мову»

09:06, 06.11.2021
Румунія просить Україну не визнавати «молдовську мову»

Офіційний Будапешт не визнає існування молдовської мови і вважає, щодержавною мовою Молдови є румунська. (facebook.com/klausiohannis)

Офіційний Бухарест звернувся до Києва з проханням відмовитися від визнання молдовської мови, якої, на думку румунської влади, не існує.

 

Уряд Румунії нагадує, що відповідно до декларації про незалежність Молдови від Радянського Союзу, вказувалося, що державною мовою цієї країни є румунська, а не молдовська.

 

Як передає Україна молода, про це заявляє МЗС Румунії за підсумками зустрічі держсекретаря Дан Некулаеску із заступником керівника Офісу президента України Ігорем Жовквою.

 

Дана зустріч відбулася ще у четвер. Втім, на сайті Офісу президента у повідомленні про зустріч відсутня будь-яка згадка про прохання румунської сторони.

 

Тоді як румунське МЗС повідомляє, що пан Некулаеску наголосив на важливості забезпечення умов для повноцінного функціонування румунсько-української змішаної міжурядової комісії з питань захисту осіб, які належать до національних меншин, до призначення нового співголови та співсекретаря українською стороною.

 

"Держсекретар Дан Некулеску повторив у цьому контексті вже направлений до української сторони запит щодо офіційного визнання відсутності так званої "молдовської мови", - йдеться у повідомленні.

 

Зауважимо, що Декларація про незалежність Молдови від Радянського Союзу, прийнята в 1991 році, передбачала, що державною мовою в Молдові є румунська.

 

Проте Україна керується Конституцією Молдови, яка в статті 13 визначає "молдавську мову" як національну мову країни. Стаття була введена в 1994 році проросійськими Аграрною та Соціалістичною партіями.

 

У грудні 2013 року Конституційний суд Молдови постановив, що текст декларації про незалежність має перевагу над положеннями конституції.

 

Як повідомляла "УМ", Україна, Молдова і Грузія домовилися спільно рухатися до вступу в ЄС.