Президентка Грузії проти помилування Саакашвілі

10:03, 04.11.2021
Президентка Грузії проти помилування Саакашвілі

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі категорична щодо помилування Саакашвілі. (Фото: Vladimir Umikashvili.)

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі категорично заявила, що відмовляється використовувати свої повноваження для помилування третього президента країни Міхеїла Саакашвілі.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Грузія Online.

 

«Оскільки це питання мусується, то я маю сказати, що моя позиція з приводу помилування колишнього президента тверда і незмінна: «Ні й ніколи». Колишній президент не задовольняє жодному критерію – ні політичного в'язня, ні жертви несправедливості. Він є засудженим, який добровільно і нелегальним шляхом потрапив до Грузії й приїзд якого мав на меті дестабілізацію», - сказала Зурабішвілі в середу на брифінгу.

 

Вона порадила владі сприймати Саакашвілі як «особливого ув'язненого» і вжити заходів для того, щоб погіршення стану здоров'я експрезидента, який голодує у в'язниці, не було використано для «політичних спекуляцій».

 

Особистий лікар експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі Ніколоз Кіпшидзе заявив у середу ввечері журналістам, що його стан погіршився, пише Новини-Грузія.

 

За словами Кіпшидзе, який відвідав в'язницю №12 у Руставі, через голодування Саакашвілі дуже ослаб, у нього погіршилися показники медичних тестів і почалися проблеми з серцем.

 

Кіпшидзе зазначив, що стан ув'язненого дуже нестабільний. Крім того, Саакашвілі втратив 10% своєї ваги.

 

«Сьогодні ми отримали відповіді тестів та обговорили з консиліумом параметри. У порівнянні з минулим консиліумом, який відбувся тиждень тому, результати стали гіршими. Президент ослаб і скаржиться на прискорене серцебиття», - сказав Кіпшидзе.

 

За його словами, наступного разу консиліум збереться, швидше за все, у п'ятницю.

 

Нагадаємо, що 1 жовтня колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього було відкрито низку кримінальних справ.

 

Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування і назвав себе політв'язнем.

 

29 жовтня прем'єр Грузії Іраклій Гарібашвілі відкинув можливість передачі Саакашвілі Україні.

 

2 листопада стало відомо, що Саакашвілі написав із в'язниці звернення до депутатів Верховної Ради України, в якому розповів про свій стан та причини поїздки до Грузії.

 

Як повідомляла УМ, екс-президент Грузії Михеїл Саакашвілі погодився на медичну допомогу після того, як руставська в’язниця погодилась відновити його конфіденційне спілкування з адвокатом.