До 2030 року лідери більшості країн – припинять вирубку лісів, а Україна — досягне кліматичної нейтральності

10:19, 02.11.2021
До 2030 року лідери більшості країн – припинять вирубку лісів, а Україна — досягне кліматичної нейтральності

Планета вже задихається від нестачі кисню через варварську діяльність людини по відношенню до лісів.

На кліматичному саміті COP-26 у Глазго лідери понад 100 країн світу пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року та виділити близько $20 мільярдів державних і приватних коштів для інвестицій у захист й відновлення лісів.

 

Як інформує УМ, про це 2 листопада повідомило France24.

 

Голова саміту, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що угода про припинення вирубки лісів має вирішальне значення у стримуванні зростання температури на планеті.

 

«Завдяки цим безпрецедентним обіцянкам у нас буде шанс покласти край довгій історії людства як підкорювача природи та стати її охоронцем», — сказав Джонсон.

 

Це рішення лідерів також включає зобовʼязання забезпечити права корінних народів і визнати «їхню роль як охоронців лісів».

 

До угоди долучилися, зокрема, Бразилія, Росія, Канада, Китай, США, Велика Британія, Індонезія, Демократична Республіка Конго. На їхні території припадає 85% світових лісів, розташованих на площі понад 13 мільйонів квадратних кілометрів. Україна теж є в цьому переліку.

 

Пів століття тому аерозолі призвели до появи озонової діри. Вчені вирішили, що планеті кінець. Треба викинути свій дезодорант? — Не треба, він уже не шкідливий, а діра затягується.

 

Також український президент зазначив, що Україна однією з перших країн у Європі ратифікувала Паризьку кліматичну угоду, серед цілей якої — скоротити викиди парникових газів. Крім того, за словами Зеленського, за обсягами скорочення шкідливих викидів Україна посідає четверте місце серед 45 сторін Рамкової конвенції ООН, які взяли на себе відповідні зобовʼязання.

 

Науковці кажуть, що найближчими десятиліттями глобальні зміни клімату спровокують рекордну спеку і ще більш руйнівні повені, ніж ті, що зараз відбуваються в Європі. При підвищенні температури на один градус за Цельсієм атмосфера може поглинати приблизно на 7% більше вологи. Додаткова вологість, спричинена глобальним потеплінням, призводить до збільшення кількості опадів у довгостроковій перспективі.

 

На початку серпня 2021 року ООН оприлюднила доповідь Міжурядової групи експертів з питань клімату. У документі зазначається, що зміна клімату спостерігається в усіх регіонах планети, до того ж цей процес стає інтенсивнішим. Деякі з тенденцій вже незворотні.

 

Як інформувала УМ, у столиці Шотландії Глазго в неділю, 31 жовтня, розпочала роботу головна глобальна конференція з кліматичних змін (COP26).