Анкара закликає ЗСУ не називати турецькими ударні дрони «Bayraktar»

15:48, 31.10.2021
Анкара закликає ЗСУ не називати турецькими ударні дрони «Bayraktar»

Мевлют Чавушоглу на початку жовтня спілкувався зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою у Львові. (Фото: facebook.com/mevlutcavusoglu)

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Україна повинна припинити називати ударний дрон Bayraktar – турецьким.

 

Мовляв, ця зброя була виготовлена в Туреччині, але після купівлі вона належить Україні.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Чавушоглу сказав на полях саміту «двадцяти» у Римі, передають світові ЗМІ.

 

При цьому, ця заява пролунала одразу після зустрічі турецького міністра з його російським колегою – Сергієм Лавровим.

 

Міністр зазначив, що якщо країна купує зброю в Туреччині, цю зброю не можна називати турецькою, російською чи українською. Можливо, вона була вироблена в Туреччині, але вона належить Україні.

 

Тому Туреччину не можна в чомусь звинувачувати.

 

Також Чавушоглу додав, що Україні, на його думку, слід припинити називати БПЛА, придбані в Туреччині, «турецькими».

 

«Іноді, під час нашої боротьби з тероризмом у різних країнах, ми стикаємося з різною зброєю з різних країн, включаючи Росію. Ми ніколи не звинувачуємо Росію. Україна повинна також припинити використовувати наше ім'я», - сказав міністр.

 

Нагадаємо, раніше офіційний Берлін, а згодом і Париж заявили, що в стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на Сході України, а також повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон типу "Байрактар".

 

Як повідомляла УМ, на Донеччині ЗСУ застосували ударні дрони «Bayraktar» і знищили ворожу гаубицю, що викликало обурення Кремля.

 

Втім, МЗС України вважає, що Україна має право захищати свій суверенітет.

 

А президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ використовують наявне у них озброєння лише для захисту суверенітету й територіальної цілісності держави та лише у відповідь на порушення режиму тиші на сході України з боку противника.