Апеляційний суд підтвердив законність конфіскації у Киви «жомових» 1,2 млн гривень

13:58, 27.10.2021
Апеляційний суд підтвердив законність конфіскації у Киви «жомових» 1,2 млн гривень

Кива, вочевидь, вважає усіх геть дурними - надіючись, що повірять в його "казки" щодо доходів.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтвердила законність конфіскації 1,25 мільйона гривень, які нардеп від ОПзЖ Ілля Кива задекларував як прибуток від здачі в оренду жомової ями.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Центр протидії корупції.

 

Адвокати Киви стверджували, що під ямою нібито є нафтобаза (резервуари для нафтопродуктів) і тому ціна орендна плата за неї була настільки висока. Вони просили поновити судове слідство, витребувати проєкт нафтобази, допитати свідка і провести експертизу.

 

 

«Адвокати також заявили, що вартість ями в кілька десятків разів вища через підземне сховище. Але чомусь у договорі оренди жомової ями, який підписував Кива, немає жодних згадок про будь-які підземні сховища чи резервуари, а орендар взагалі не займається переробкою нафтопродуктів», — повідомили активісти.

 

Врешті судді залишили клопотання без задоволення і підтримали рішення першої інстанції. «Це перший мільйон, який Україна отримає в бюджет за допомогою інструмента цивільної конфіскації необґрунтованих активів», — підкреслили в ЦПК.

 

Зауважимо, що 13 серпня Вищий антикорупційний суд конфіскував Іллі Киви 1,2 мільйона гривень — це прибутки від жомової ями.

 

Нагадаємо, що в липні 2020 року журналісти-розслідувачі повідомили, що Кива у своїй декларації написав, що отримав 1,2 мільйона гривень за рік, здаючи в оренду жомову яму в Полтавській області. Яму орендувала фіктивна фірма «Компанія «Сіквел». Її представниця відмовилася пояснювати причину оренди зарослої бурʼяном ями. Згодом Кива продав яму іншій фірмі — «Укрзвʼязокмонтаж», в якій сам колись був директором і головним бухгалтером. Сума продажу невідома.

 

Журналістам Кива заявив, що особисто не веде справи, повʼязані з ямою, і нікому її не продавав. Він припустив, що її взагалі «рейдернули». Уже в січні 2021 року журналісти Bihus.Info з’ясували, що фірму, яка заплатила Киві 1,2 мільйона за оренду ями, заснував мешканець «ЛНР». Її печатку було знайдено під час спецоперації СБУ з викриття конвертаційного центру.

 

Як повідомляла УМ, Кива стверджує, що його виключення з ОПЗЖ домоглися представники Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна. Це нібито відбулося на конференції Полтавської обласної організації і тепер він чекає, коли піднімуть питання про виключення його з фракції.