Бійці ЗСУ у Старомар’ївці охороняли збори, а не захоплювали село – волонтер Донік

12:32, 27.10.2021
Бійці ЗСУ у Старомар’ївці охороняли збори, а не захоплювали село – волонтер Донік

Роман Донік оприлюднив світлини, які підтверджують, що частину селян погрозами змусили отримати «паспорти ДНР». (facebook.com/donikroman)

Бійці 93-ї ОМБр «Холодний Яр» дійсно перебували в селі Старомар’ївка Донецької області. Втім, українські воїни не захоплювали село (як про це галасували сепаратистські інформресурси і російські ЗМІ), а забезпечували охорону під час мирних зборів села.

 

Як повідомляє Україна молода, ситуацію із перебуванням «холодноярців» в селі у «сірій зоні» роз’яснив волонтер Роман Донік у соцмережах у середу.

 

За його словами, російські пропагандисти і найманці вводять у оману, коли нагнітають істерику щодо «захоплення» (звільнення) села.

 

Волонтер пояснив, що Старомар’ївка хоча й знаходиться у «сірій зоні», але входить до Мирненської ОТГ. Отже юридично всі проблеми місцевого населення повинне вирішувати керівництво ОТГ і ВЦА.

 

«Сім років село перебуває у зоні беззаконня. Періодично туди заходять озброєні бойовики. По безміру грабують місцевих, забирають безплатно товари у місцевому магазині. Частину населення погрозами змусили отримати «паспорти ДНР», перереєструвати транспорт на номери неіснуючої «республіки», - написав пан Донік.

 

І додав, що у селян є і побутові проблеми: постачання вугілля, ремонти будівель, пошкоджених обстрілами, завезення будматеріалів і найнеобхідніших речей.

 

За його даними, адміністрація ОТГ ініціювала зустріч з селянами у вигляді мирних зборів задля обговорення цих проблем. Тому місцева влада і звернулася до керівництва 93-ї ОМБр з проханням про виділення охорони на час проведення зборів у Старомар’ївці.

 

Але на звичайний робочий процес, спрямований на покращення життя селян, кремлівські пропагандисти відреагували істерією, наголошує волонтер.

 

І пояснює, що «холодноярці» не порушували Мінських угод і перебували на тих позиціях, які зафіксовані в усіх документах ОБСЄ, СЦКК тощо.

 

«Згідно з усіма мапами, позиції і спостережні пункти бригади лишилися на тих місцях, що й місяць тому, і два-три місяці тому. Питання стояло про безпеку людей під час зустрічі представників ОТГ з селянами. І треба розуміти, що бійці ЗСУ, ризикуючи життям, поїхали вирішувати побутові проблеми «мирняка», - написав пан Донік.

 

У іншому пості Донік оприлюднив копію документу на запит "режиму тиші" українською стороною під час роботи гуманітораної місії у селі Старомар'ївка. ЗСУ не порушили цієї угоди, а ворог - навпаки. 

 

Адже окупанти відкрили вогонь зі 122-мм артилерії по мирним населеним пунктам. Зокрема, гатили по селу Гранітне, яке підконтрольне Україні.

 

 

«Бойовики гатили не по позиціях ЗСУ, які мали б бути за їхньою логікою у Старомар’ївці і не саму Старомар’ївку, а село Гранітне. Пошкоджено близько шести домоволодінь. Під час обстрілів один військовий загинув, другого поранено. Це відбулося у Гранітному. Саме після обстрілу мирного села на Українській території було застосовано БПЛА Bayraktar TB2», - констатує обізнаний з реальним станом справ волонтер.

 

Як повідомляла «УМ», кілька ЗМІ, з посиланням на джерела в Міноборони, у вівторок повідомили, що ЗСУ нібито повернули під контроль село Старомар’ївка у Донецькій області, яке розташоване біля села Гранітне.

 

Згодом саме волонтер Донік повідомив, що Збройні сили України у вівторок вперше застосували ударні дрони «Bayraktar» проти ворожої артилерії в районі Гранітного. Цю інформацію пізніше підтвердили у штабі ООС. 

 

Нагадаємо, 26 жовтня саме у Гранітному внаслідок ворожого артобстрілу загинув "холодноярець" Георгій Халіков.