Місія ОБСЄ в окупованому Донецьку змогла залишити готель після облоги бойовиками

13:27, 22.10.2021
Місія ОБСЄ в окупованому Донецьку змогла залишити готель після облоги бойовиками

Місія ОБСЄ крім Горлівки була заблокована й в Донецьку.

Адміністративний патруль СММ ОБСЄ залишив готель Park Inn у тимчасово окупованому Донецьку у чевтер без перешкод.

 

Відновлення ж регулярного патрулювання відбудеться відразу після покращення ситуації навколо готелю.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у відділі преси та публічної інформації Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

 

«Учора адміністративний патруль залишив готель Park Inn без жодних перешкод. Місія планує відновити регулярне патрулювання зі свого Донецького патрульного центру, як тільки ситуація навколо готелю почне покращуватись», - повідомили в СММ.

 

Також було зазначено, що патрулювання в інших офісах СММ "продовжується у звичному режимі".

 

Водночас в СММ наголосили на потребі усунення усіх перешкоджань свободі пересування Місії, про що було наголошено в заяві чинної голови та генеральної секретарки ОБСЄ.

 

У щоденному звіті № 247/2021, опублікованому СММ вночі 21 жовтня 2021 року, повідомляється, що масове зібрання перед готелем, у якому проживають члени Місії в непідконтрольному урядові України Донецьку, тривало. "20 жовтня патрулі з готелю не виїжджали та не приїжджали до нього. Зібрання продовжилося і 21 жовтня", - зазначається у звіті.

 

Нагадаємо, що 15 жовтня російська окупаційна адміністрація в Донецьку організувала перед готелем Park Inn, де проживають члени СММ ОБСЄ, "акцію протесту" з критикою діяльності СММ, особливо щодо затримання ЗСУ 13 жовтня громадянина РФ, члена НЗФ на ділянці розведення в районі Золотого. Це зібрання перешкодило будь-якому пересуванню патрулів до та з приміщення.

 

17 жовтня бойовики російських збройних формувань заблокували виїзд із патрульної бази СММ ОБСЄ в тимчасово окупованій Горлівці, а також заборонили спостерігачам залишати готель. Моніторам ОБСЄ було повідомлено, що вони зможуть залишити приміщення готелю лише після того, як буде звільнено затриманого ЗСУ бойовика у районі Золотого 13 жовтня. Місія відновила патрулювання зі своєї передової патрульної бази в Горлівці у другій половині дня 18 жовтня.

 

20 жовтня чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Швеції Анн Лінде та генеральний секретар ОБСЄ Гельга Марія Шмід у спільній заяві закликали усунути перешкоди у свободі пересування Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, які мають місце у непідконтрольних урядові України районах.

 

21 жовтня генеральна секретарка ОБСЄ Гельга Шмід повідомила, що блокаду Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ) у тимчасово окупованому Донецьку було послаблено.

 

Як повідомляла УМ, спостерігачів місії ОБСЄ сеператисти замкнули в Горлівці в готелі і не відпускали, вимагаючи звільнення сепаратиста, затриманого раніше українськими військовими.