Судно з хімікатами затонуло поблизу берегів Болгарії

15:25, 13.10.2021
Судно з хімікатами затонуло поблизу берегів Болгарії

Турецький корабель "Вера Су", який потрапив на берег поблизу заповідної зони "Яйлата" у північній частині болгарського узбережжя Чорного моря, оголошено потопленим. (Фото: EPA-EFE/KRASIMIR DELCHEV)

Біля північного узбережжя Болгарії у Чорному морі турецьке судно «Vera Su» налетіло на скелі та затонуло.

 

Як інформує УМ, про це 13 жовтня повідомило Euractiv.

 

На борту корабля було 3 000 тонн карбаміду. Це може викликати екологічну катастрофу в заповіднику Каліакра, де мешкають багато морських птахів та морських видів, що перебувають під загрозою зникнення.

 

При потраплянні в море у високій концентрації карбамід викликає швидке цвітіння фітопланктону, який виробляє токсин, небезпечний для морського життя, включаючи морських птахів. Накопичуючись, він також може поставити під загрозу життя людини при вживанні риби або морепродуктів.

 

«Моторний відсік вантажного корабля затоплений. У корпусі судна є дірки. Судно не можна врятувати, а тільки вжити заходів з видалення затонулого майна», - сказав капітан Венцислав Іванов, виконавчий директор Болгарської морської адміністрації.

 

Раніше в той же день судно оглянули водолази. Вони виявили, що воно застрягло на морському дні і мало шансів зрушити його з місця.

 

Болгарська влада сподівається на те, що вдасться увійти у вантажний відсік, щоб видалити карбамід, однак операція ускладнюється поганою погодою.

 

За даними уряду, корабель застряг на кам'янистому березі 20 вересня в гарну погоду. За версією обвинувачення, черговий член екіпажу заснув. Шість днів не проводилося ніяких рятувальних операцій, попри небезпеку для навколишнього середовища.

 

Міжнародна неурядова природоохоронна організація "Грінпіс" висловила обурення халатністю влади Болгарії та попередила про можливі незворотні наслідки для навколишнього середовища.