Україна в Гаазі доводить порушення РФ імунітету українських військових кораблів

15:52, 12.10.2021
Україна в Гаазі доводить порушення РФ імунітету українських військових кораблів

Україну представляє потужна команда високопрофесійних українських та міжнародних юристів та дипломатів. (Фото: Фейсбук Oleg Nikolenko)

Україна у вівторок, 12 жовтня, доводить в Арбітражному суді в Гаазі порушення Російською Федерацією імунітету українських військових кораблів.

 

Як інформує УМ, про це 12 жовтня повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко у моцмережах. 

 

«Системна робота МЗС у міжнародних судах задля захисту інтересів України та її громадян - пріоритет міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

 

Цього тижня в Гаазі тривають слухання про наявність в Арбітражу юрисдикції розглядати справу по суті», - написав, зокрема, пан Ніколенко у Facebook.

 

Він наголосив, що позиція України чітка - дії Росії грубо порушили Конвенцію ООН з морського права.

 

"Військові кораблі та їхні екіпажі наділяються абсолютним імунітетом. Іноземним державам заборонено їх оглядати, накладати арешт, утримувати та здійснювати судове переслідування. Україну представляє потужна команда високопрофесійних українських та міжнародних юристів.

 

Налаштовані рішуче, аби довести нікчемність аргументів Росії та притягти її до міжнародної правової відповідальності ", - зазначив речник Ніколенко.

 

 

Нагадаємо, що постійна палата третейського суду (ППТС, Permanent Court of Arbitration) 11-16 жовтня проведе слухання української та російської сторін у справі про захоплення українських суден і моряків у районі Керченської протоки. У рамках другого етапу слухань РФ надасть свої аргументи 14 жовтня, Україна 15 жовтня, і 16 жовтня за потреби додаткове засідання. Після вступної заяви, яку транслюватимуть у режимі реального часу, і до кінця слухань не буде публічного доступу до матеріалів слухань. У ППТС зазначають, що час від часу випускатимуть прес-релізи, що стосуються статусу розгляду.

 

У 2016 році Україна подала до Міжнародного суду ООН позов проти РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права (UNCLOS), у рамках якого було створено арбітраж для розгляду цієї справи. 22 травня 2019 року Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення про наявність у Арбітражного трибуналу юрисдикції розглядати позов України проти РФ. Позиції України та РФ було оприлюднено в червні 2019 року на сайті Постійної палати третейського суду.

 

У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі Україна проти РФ щодо порушення Росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Отже, суд ухвалив рішення на користь України і тепер може перейти до розгляду справи по суті.

 

Крім того, в травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права, розташований у Гамбургу, ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ звільнити три українських кораблі - буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь" - та 24 українських моряків, захоплених нею у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

 

Зауважимо, що ППТС - міжнародний арбітражний суд, заснований у 1899 році для вирішення міжнародних спорів. Розташований у Гаазі (Нідерланди). Членами суду є 122 держави.