У Брюсселі планують заблокувати Польщі виплати з бюджету ЄС

17:38, 09.10.2021
У Брюсселі планують заблокувати Польщі виплати з бюджету ЄС

Дональд Туск закликав поляків вийти на протест у неділю на Замкову площу Варшави. (facebook.com/WarszawaCity)

Голова Європейського парламенту Давид Сассолі закликав розглянути питання про блокування виплат Польщі з бюджету Євросоюзу.

 

Це пов’язано із скандальним рішенням польського Конституційного суду, який цього тижні визнав, що національне польське законодавства переважає над європейським правом.

 

Як передає Україна молода, пан Сассолі прокоментував польську політику в інтерв'ю La Repubblica.

 

За його словами, Єврокомісія веде з владою Польщі переговори щодо базових принципів, недотримання яких може заблокувати виплати Варшаві коштів з європейських фондів, зокрема у рамках Національного плану відбудови.

 

Пан Сассолі наголосив, що ЄС не може дозволити жодній з країн-членів порушувати фундаментальні закони та угоди Співтовариства.

 

"Європейський парламент боровся за ухвалення постанови про розподіл бюджету (ЄС - ред.) залежно від дотримання принципу верховенства права. Думаю, що настав час оцінити його конкретне застосування", - пояснив він, додавши, що йде наступ на цінності ЄС і потрібна "дуже жорстка реакція", - сказав голова Європарламенту.

 

Вжити заходів обіцяють і керівники інших європейських інституцій. Зокрема, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила занепокоєння рішенням КС Польщі та дала доручення відповідним службам Єврокомісії дослідити ситуацію «ретельно та швидко».

 

Водночас, колишній президент Європейської ради, чинний лідер опозиційної польської партії “Громадянська платформа” Дональд Туск звернувся до поляків, закликаючи не допустити реалізації планів Ярослава Качинського щодо виведення Польщі з ЄС.

 

Він закликав поляків вийти на протест у неділю ввечері на Замкову площу Варшави.

 

На думку експрезидента Польщі Дональда Туска, рішення Конституційного суду Польщі є «зрадою». Тому він закликав співвітчизників “рятувати Польщу”, незважаючи на політичні поділи, оскільки “за них це ніхто не зробить”.