В ЄСПЛ вибрали нового суддю від Росії, якого призначив Кремль

18:08, 30.09.2021
В ЄСПЛ вибрали нового суддю від Росії, якого призначив Кремль

Кандидатуру Михайла Лобова підтримала Парламентська асамблея Ради Європи (Фото ЄСПЛ)

До Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) вибрали нового суддю від Росії. Ним став чиновник Ради Європи Михайло Лобов, що живе в Страсбурзі майже 25 років.

 

Як повідомляє «Україна молода», кандидатуру Лобова, згідно з регламентом організації, Володимир Путін висунув особисто разом із двома іншими кандидатами.

 

Суддю від Росії вибрали з другого разу, в червні комітет ПАРЄ рекомендував всі три кандидатури відхилити. А тепер кандидатуру Михайла Лобова підтримала Парламентська асамблея Ради Європи. Як ідеться в прес-релізі організації, за нього проголосували 187 депутатів ПАРЄ.

 

Конкуренти Лобова набрали в рази менше голосів - Наталя Павлова з російського Верховного суду заручилася підтримкою 18 парламентаріїв, а колишній суддя ЄСПЛ у справі ЮКОСа Андрій Бушев - чотирьох.

 

Всього в ЄСПЛ засідає 47 суддів - по числу країн, що підписали Європейську Конвенцію щодо захисту прав людини. Коли повноваження судді закінчуються, влада повинна висунути трьох кандидатів на цю посаду - так званий «шорт-лист».

 

Як саме російська влада відбирає кандидатів, неясно. Перед тим, як список представляють на голосування ПАРЄ, його обговорюють у Комісії асамблеї з вибору суддів. 16 червня 2021 року вона запропонувала осудити список Путіна через непрозорість процедури Мін'юсту.

 

Але вже через тиждень в ПАРЄ передумали відхиляти російський список, підтвердивши, що Москва представила «додаткову інформацію» про національний відбір. Що саме Кремль повідомив (чи «передав») ПАРЄ, невідомо.

 

Бо такий успіх був не у всіх країн – від України нового суддю не вдається призначити останні три роки. На цьому тижні ПАРЄ знову відхилила список кандидатів на цю посаду від Києва, пише Бі-Бі-Сі.