ВООЗ звинувачує своїх співробітників у сексуальному насильстві у Конго

12:58, 29.09.2021
ВООЗ звинувачує своїх співробітників у сексуальному насильстві у Конго

Лихоманка в Конго забрала чимало життів.

Всесвітня організація охорони здоров’я звинуватила своїх працівників у сексуальному насильстві під час боротьби з лихоманкою Ебола у Конго.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті спеціальної комісії ВООЗ.

 

Згідно з даними, жертвами насильства з боку працівників ВООЗ стали щонайменше 75 людей, з них 63 жінки та 12 чоловіків. Там наголошують, що постраждалих може бути і більше.

 

Їх споювали алкоголем та таємно забирали у лікарні, де змушували надавати інтимні послуги. За це місцевим обіцяли роботу, або ж навпаки — погрожували звільненням. Щонайменше 29 жінок завагітніли після насильства, більшість із них потім були змушені зробити аборт.

 

За даними розслідування, до насильства були причетні 83 чоловіки, з яких 21 співпрацював з ВООЗ. Але кількість як жертв, так і підозрюваних може бути більша.

 

Очільник ВООЗ Тедрос Гебреєсус офіційно вибачився за випадки сексуального насильства у Конго і наголосив, що всім винним буде заборонено працювати в організації. Наразі звільнили вже чотирьох працівників. Ще двох відправили у відпустку до завершення розслідування.

 

Вірус Ебола передається людям від диких тварин. Першими симптомами хвороби є раптова лихоманка, біль у горлі, мʼязові та головний болі. Після цього починаються блювання, діарея, висипка, порушення функцій нирок і печінки, а в деяких випадках — внутрішні та зовнішні кровотечі.

 

Останній і одинадцятий за рахунком спалах вірусу Ебола завершився у ДР Конго 18 листопада 2020 року. Почавшись 1 червня 2020 року, він забрав життя 55 осіб. Загальна кількість захворілих склала 130.