Сомалійці вперше за 30 років змогли побувати на публічному показі фільмів

15:59, 23.09.2021
Сомалійці вперше за 30 років змогли побувати на публічному показі фільмів

Глядачам кіно довелося пройти через кілька контрольних пунктів, щоб дістатися до театру. (Фото:)

У Сомалі відбувся перший публічний показ фільму за 30 років. У Національному театрі в столиці Могадішо показали два короткометражні фільми сомалійського режисера Ібрагіма КМ.

 

Як інформує УМ, про це 23 вересня повідомила BBC.

 

Кіноглядачі заплатили $10 за перегляд двох фільмів «Ху» (Hoos) і «Побачення з пекла» (Date from Hell). Їм довелося пройти через кілька блокпостів, щоб потрапити в зелену зону, де знаходяться театр, президентський палац і парламент.

 

Директор театру сказав, що це була «історична ніч для сомалійського народу».

 

«Це платформа, яка дає можливість сомалійським авторам пісень, оповідачам, кінорежисерам і акторам відкрито представити свій талант», — додав він.

 

Зауважимо, що театр побудували китайські інженери у 1967 році — як подарунок від китайського лідера Мао Цзедуна. Театр називали важливим двигуном культурного розвитку Сомалі в 70-х і 80-х роках. Однак його закрили у 1991 році на початку громадянської війни і використовували як базу для польових командирів, які воювали за столицю. В результаті театр прийшов в занепад.

 

 

У 2012 році він знову відкрився після ремонту, однак будівлю підірвали терористи-смертники руху «Харакат аш-Шабаб», які вважали розважальні програми і фільми «морально зіпсованими».