Представники ОБСЄ зафіксували перевезення «виборців» з ОРДЛО в Росію

13:49, 21.09.2021
Представники ОБСЄ зафіксували перевезення «виборців» з ОРДЛО в Росію

Жителям ОРДЛО, яких привезли у Ростовську область на голосування, роздавали російські паспорти.

Місія ОБСЄ зафіксувала 18 і 19 вересня автобуси, які перевозили мешканців окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) України на територію РФ для голосування на виборах до Держдуми.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється у звіті № 220/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ).

«18 вересня, перебуваючи в місці на відстані приблизно 200 м на північний захід від пункту пропуску на кордоні поблизу н. п. Успенка (73 км на південний схід від Донецька) протягом приблизно 15 хвилин, команда СММ бачила, що в Україну в'їхали 21 автомобіль (у тому числі 11 з табличками "ДНР"), 13 тентованих вантажiвок (в тому числі 11 з табличками "ДНР") і 10 автобусів (всі з табличками "ДНР" і з пасажирами різної статі і віку; більшість автобусів мали табличку на вітровому склі з написом "Вибори 17, 18, 19 вересня: Вибираємо разом!"), а також увійшли 36 осіб (18 жінок, 16 чоловіків різного віку і 2 дітей)», - йдеться, зокрема, у звіті.

 

За даними СММ, за аналогічний період часу з України виїхали 10 автомобілів, а також 13 автобусів - "всі з табличками "ДНР" і з пасажирами різної статі і віку, більшість автобусів мали табличку на вітровому склі з написом "Вибори 17, 18, 19 вересня: Вибираємо разом!".

 

Однак, після того, як спостерігачі ОБСЄ прибули до вказаного місця, один з бойовиків збройних формувань РФ зупинив СММ і відмовив у проїзді в бік пункту пропуску на кордоні.

 

За 200 метрів від пункту пропуску на кордоні поблизу н. п. Маринівка спостерігачі ОБСЄ протягом 60 хвилин зафіксували, як в Україну в'їхало 12 автомобілів і 7 автобусів. За аналогічний період часу з України виїхали 11 автомобілів, 5 тентованих вантажiвок і 2 автобуси. Після прибуття патруля СММ до вказаного місця член збройних формувань РФ також зупинив спостерігачів і відмовив їм у проїзді в бік пункту пропуску на кордоні.

 

Бойовики російських збройних формувань не дозволили СММ ОБСЄ вести спостереження і в пункті пропуску на кордоні біля н. п. Ізварине, наказавши патрулю покинути цей район відразу після прибуття.

 

19 вересня спостерігачі ОБСЄ знову зафіксували перевезення жителів ОРДЛО в Росію для голосування на виборах до Держдуми.

 

"Перебуваючи в місці на відстані приблизно 200 м на північний захід від пункту пропуску на кордоні поблизу Успенки протягом приблизно 60 хвилин, спостерігачі бачили, що в Україну в'їхало 11 автомобілів (у тому числі 7 з табличками "ДНР") і 7 автобусів (всі з табличками "ДНР" і з табличками на вітровому склі з написом "Вибори 17, 18, 19 вересня: Вибираємо разом!"), а також увійшли 52 людини (31 жінка і 21 чоловік різного віку)", - йдеться у звіті.

 

Протягом цих 60 хвилин патруль спостерігав, як з України виїхали 20 автомобілів і 1 автобус з табличкою на вітровому склі з написом "Вибори 17, 18, 19 вересня: Вибираємо разом!", а також вийшли 29 осіб.

 

Однак, після прибуття патруля Місії до вказаного місця член збройних формувань РФ зупинив спостерігачів і знову відмовив їм у проїзді в бік пункту пропуску на кордоні.

 

Крім того, перебуваючи в пункті пропуску на кордоні неподалік від Маринівки протягом приблизно 60 хвилин, спостерігачі ОБСЄ зафіксували, що в Україну в'їхало 14 автомобілів і 32 автобуси. При цьому, за аналогічний період часу з України виїхали 18 автомобілів і 28 автобусів.

 

У Міссі ОБСЄ також нагадали, що згідно з прийнятим у 2014 році рішенням Кабінету Міністрів України, робота зазначених та інших пунктів пропуску на кордоні, які не контролюються урядом України, офіційно призупинена.

 

Нагадаємо, що раніше начальник ГУР МО України Кирило Буданов заявляв, що однією з маніпулятивних технологій на виборах до Держдуми РФ було підвезення автобусними групами до дільниці в Ростовській області великої маси так званих виборців з ОРДЛО, які голосували за партію путінського режиму "Єдина Росія" .