Без України НАТО і ЄС будуть втрачати – Зеленський

11:18, 10.09.2021
Без України НАТО і ЄС будуть втрачати – Зеленський

На форумі YES Brainstorming «Після COVID = Перед катастрофою? Кроки до виживання». (Фото: скріншот з відеотрансляції форума.)

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова бути в ЄС і НАТО, і що без неї вони будуть лише втрачати.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський заявив 10 вересня у Києві на форумі YES Brainstorming «Після COVID = Перед катастрофою? Кроки до виживання».

 

«Нам здається, що ми потрібні НАТО. Нам здається, що без України міцного ЄС не буде. Я говорю про це відкрито. Я вважаю, що без України НАТО буде втрачати, я вважаю, що без України ЄС буде потрохи послаблюватись», - сказав, зокрема, президент.

 

Він також додав, що Україна готова до вступу в НАТО "рівнем, нашою армією, рівнем наших фахівців, реформ, які ми проводимо (хоч це в першу чергу потрібно нам, для наших людей)".

 

На думку Зеленського, якщо НАТО і ЄС хочуть, щоб "зміцніла Росія", то так – їм не треба брати Україну.

 

Але якщо вони хочуть, щоб «ЄС залишився потужним, і НАТО залишився суб’єктом – то такі країни як Україна – велика, територіально найбільша в Європі, з населенням потужним, яке пережило декілька воєн», – мають бути у цих союзах. 

 

«Хочете таких міцних партнерів – то запрошуйте нас, а не так як воно відбувається зараз», – підсумував Зеленський.

 

Нагадаємо, що в червні після саміту НАТО в Брюсселі Джо Байден заявив, що Україні необхідно вичистити корупцію і провести низку реформ на шляху до членства.

 

Байден зазначив, що вступ України в Альянс залежить від того, чи виконає вона критерії, та чи дадуть на її приєднання свою згоду всі члени НАТО.

 

Рішення червневого саміту НАТО визнає, що Україна стане членом Альянсу, і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід’ємною частиною цього процесу. Рішення закликає Україну рухатися до членства через виконання Річних національних програм.