З Афганістану хочуть евакуюватися більше сотні українців

13:21, 17.08.2021
З Афганістану хочуть евакуюватися більше сотні українців

Незважаючи на обнадійливі заяви талібів - сотні людей хочуть полишити Афганістан.

Евакуюватися з Афганістану, станом на ранок 17 серпня, виявили бажання 120 українців афганського походження та членів їхніх родин.  МЗС підтримує з ними зв'язок і опрацьовує безпечні шляхи евакуації.

 

Як інформує УМ, про це 17 серпня повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

«Станом на ранок, 120 громадянин України та члени їхніх родин виявили бажання евакуюватися з Афганістану. Мова йде про українців афганського походження та осіб, які працюють за приватними контрактами. З усіма підтримується зв'язок», - зазначив він.

 

Ніколенко нагадав, що в аеропорту Кабула знаходиться літак, який має вивезти наших громадян. Водночас, на території Афганістану почала діяти заборона польотів для цивільних повітряних суден. Наразі дозволи видаються лише військовим літакам. Неконтрольованою також залишається ситуація і в самому аеропорту.

 

За словами Ніколенка, МЗС, посольства та причетні відомства нині докладають максимальних зусиль, аби вирішити питання вильоту літака з українцями найближчим часом.

 

«Пріоритет номер один – безпека. Евакуація розпочнеться лише тоді, коли будуть створені для цього безпечні умови. Паралельно опрацьовуються й інші варіанти евакуації наших громадян», - повідомив речник МЗС.

 

Він запевнив, що Україна не залишить своїх громадян в Афганістані напризволяще.

 

«Ті українці, які перебувають у країні і мають бажання повернутися, повинні негайно повідомити про себе посольство в Таджикистані або Пакистані. Родичі можуть зателефонувати на «гарячу лінію» МЗС. Тоді дипломати зможуть спланувати найбезпечніший варіант допомоги», - пояснив Ніколенко.

 

Нагадаємо, що 15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити до столиці Афганістану. «Талібан» заявив, що контролює всю територію Афганістану.

 

Представник політичного офісу ісламістського руху «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про «завершення війни» в Афганістані та зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

 

Як повідомляла "УМ", жах, який панує у Кабулі, засвідчила вражаюча світлина про те, як військово-транспортний літак ВПС США C-17 Globemaster III евакуював із Кабула близько 640 афганців за один політ!

 

На світлині з транспортника можна побачити, що внутрішній простір літака вщерть заповнений людьми, які сидять чи стоять.