Чаус не зустрічався із Зеленським на Банковій – Офіс президента

10:36, 03.08.2021
Чаус не зустрічався із Зеленським на Банковій – Офіс президента

Інформація про багатьох відвідувачів Офісу президента є закритою. (Фото з відкритих джерел)

Народний депутат Гео Лерос, посилаючись на «надійне перевірене джерело», заявив, що президент Володимир Зеленський нібито таємно зустрічався з «викраденим» екссуддею Миколою Чаусом ще до того, як було офіційно оголошено про його виявлення в селищі Мазурівка на Вінниччині.

 

На цю інформацію одразу відреагували на Банковій. Павел Барбул

 

Як повідомляє Україна молода, речник президента Зеленського Сергій Никифоров, а потім і радник глави Офісу президента Михайло Подоляк спростували слова Лероса.

 

Зокрема, пан Никифоров наголосив, що Зеленський не зустрічався з екссуддею Дніпровського районного суду Києва.

 

Тоді як Михайло Подоляк дав розгорнутий коментар окремим ЗМІ, в якому наголосив, що Чаус не здійснював приватних візитів ні в Офіс Президента, ні в інші державні інституції.

 

"Офіційно необхідно сказати наступне: ніяких приватних візитів пана Чауса, зрозуміло, не було ні на Банкову, ні в будь-яку іншу державну інституцію. Тобто це - свідома брехня. А словосполучення "надійне перевірене джерело" вже само по собі здатне дискредитувати будь-яке повідомлення. З посиланням на таке "джерело" можна говорити все що завгодно і про кого завгодно", - підкреслив радник глави ОП у коментарі Укрінформ, коментуючи заяву Гео Лероса.

 

Подоляк вважає, що мотиви сторін у цій ситуації очевидні - "збрехати, відвернути увагу від своїх косяків і так далі".

 

І зазначив, що в історії з екссуддею Чаусом, важливо тільки одне - "безумовне і якнайшвидше встановлення всіх справжніх обставин його численних кримінальних пригод".

 

"Це неможливо забезпечити політично або апаратно. Це можливо тільки в правовому полі та тільки прозоро", - сказав Подоляк.

 

За його словами, склалася унікальна ситуація, коли виник очевидний конфлікт підслідності:  НАБУ має конкретні докази до 2016 року, а СБУ потрібно реагувати на епізоди сьогоднішні - зникнення, повернення, загрози життю і так далі.

 

"Тому якими б не були суперечки про підслідність між правоохоронними органами, скільки б не було нових кримінальних проваджень, де фігурує Чаус як підозрюваний, як свідок або як потерпілий, з усім цим можуть і повинні розібратися прокуратура, НАБУ, СБУ та відповідні судові інстанції. Саме в такому форматі. Ні президент, ні Офіс президента, ні уряд, ні парламент точно не є суб'єктами або модераторами цієї історії й навіть гіпотетично не можуть на неї впливати, оскільки взагалі нічого не можуть дати в процесуальному плані", - резюмував Подоляк.

 

Як повідомляла «УМ»,СБУ була підготовлена до нібито раптової появи викраденого Чауса. Бо це лише в Мазурівці його в шортах посадили до авто співробітників СБУ з Могилів-Подільського управління, але неподалік на групу чекав гелікоптер, який швидко доставив його і співробітників СБУ в передмістя столиці.

 

Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.