Викрадення Чауса: СБУ розслідуватиме цю справу без НАБУ

15:33, 31.07.2021
Викрадення Чауса: СБУ розслідуватиме цю справу без НАБУ

У СБУ наполягають, що справу Чауса розслідуватимуть лише їхні слідчі. (Фото СБУ)

СБУ офіційно заявляє, що не «викрадала» колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у офіційному повідомленні СБУ, оприлюдненому в суботу.

 

«У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження», - йдеться у повідомленні.

.

У спецслужбі наполягають, що саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон.

 

У СБУ стверджують, що виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження, а будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями.

 

Також у СБУ звернули увагу на те, що вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

 

Згодом слідчі СБУ отримали від Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки.

 

На Володимирській, 33 повідомили, що, зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами.

 

І додають, що вживають необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.

 

Як повідомляла «УМ», колишній суддя Микола Чаус, якого в квітні 2021 роки викрали невідомі у Молдові, «знайшовся» у селі Мазурівка Могилів-Подільського району на Вінниччині в п’ятницю. Після цього його забрали співробітники СБУ і вивезли до Києва.

 

Захисників Чауса вже майже добу не пускають до свого клієнта. Також у СБУ  відмовилися передати підозрюваного до НАБУ, адже саме детективи бюро розшукують його в рамках кримінального провадження про хабарництво.