Україна і Польща відреагували на угоду США і Німеччини щодо «Північного потоку-2»

00:08, 22.07.2021
Україна і Польща відреагували на угоду США і Німеччини щодо «Північного потоку-2»

Росія може використати «Північний потік-2» для досягнення агресивних політичних цілей. (Фото AP)

Україна і Польща засуджують угоду США та Німеччини щодо «Північного потоку-2».

 

Зокрема, Київ і Варшава вважають цю угоду відмовою від спроб зупинити запуск газогону і наголошують, що через це виникли нові дотикові політичні, військові та енергетичні загрози як для України, так і для всієї Центральної Європи.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та міністра закордонних справ Польщі Збігнєва Рау, опублікованій на сайті МЗС України в ніч на чевтвер.

 

Сторони переконані, що угода, яку опублікували 21 липня, значно поглиблює кризу, яка триває від моменту рішення схвалити будівництво російського газогону ще у 2015 році — незабаром після вторгнення Росії в Україну.

 

На думку українських і польських дипломатів, відмова від спроб зупинити будівництво трубопроводу «збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС».

 

«Всяка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки Північного потоку-2. На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює Північний потік-2», - йдеться у спільній заяві міністрів.

 

Україна і Польща наголошують, що далі працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами, щоб зупинити запуск «Північного потоку-2» та закликали Сполучені Штати й Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія.

 

Також Кулеба у Twitter повідомив, що відповідно до статті 274 Угоди про Асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН щодо «Північного потоку-2». МЗС вже надіслало відповідні ноти в Брюссель і Берлін.

 

Зауважимо,що напередодні стало відомо про досягнення між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель угоди щодо «Північного потоку-2», яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

 

При цьому, США та ФРН заявили про підтримку України та її прагнення залишатися транзитером газу, та анонсували підготовку укладення нового газового контракту не пізніше 1 вересня.

 

«США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та обраний нею європейський шлях. Сьогодні ми підтверджуємо вжиття заходів проти російської агресії та російської руйнівної діяльності в Україні та за її межами», - йдеться у Спільній декларації США та ФРН.

 

Також зазначається, що Вашингтон і Берлін «єдині в думці щодо необхідності притягувати Росію до відповідальності за агресію та руйнівну діяльність шляхом накладення санкцій та застосування інших інструментів».

 

«Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України, Німеччина діятиме на національному рівні та закликатиме Європейський Союз до ефективних заходів, включаючи санкції, які обмежуватимуть спроможності Росії щодо експорту до Європи в енергетичному секторі, в тому числі що стосується газу, а також застосувати ефективних заходів в інших економічно важливих сферах», - йдеться в заяві.

 

Уточнюється, що це зобов'язання спрямоване на те, щоб Росія не використовувала трубопроводи, включаючи «Північний потік-2», для досягнення агресивних політичних цілей, використовуючи енергію як зброю, зазначається в документі.

 

США та Німеччина сходяться в думці, що в інтересах України та Європи продовжувати транзит газу через Україну після 2024 року. Відповідно, Німеччина зобов'язується використати всі доступні засоби впливу, щоб забезпечити продовження угоди про транзит газу з Росією до десяти років, і призначити для цього спеціального посланника.

 

Переговори повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше 1 вересня. Сполучені Штати обіцяють повну підтримку цих зусиль.

 

Німеччина зобов'язується створити і управляти Зеленим фондом для України, який сприятиме її енергетичному переходу, енергоефективності та енергетичній безпеці.

 

При цьому, США і ФРН будуть прагнути заохочувати і підтримувати інвестиції в Зелений фонд на суму не менше 1 мільярда доларів США, в тому числі від третіх сторін, таких як приватний сектор.

 

Фонд буде просувати використання відновлювальних джерел енергії, сприяти розвитку водню як енергоносія, підвищувати енергоефективність, прискорювати поетапну відмову від вугілля і підтримувати вуглецеву нейтральність.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський усе ж таки планує обговорити із Байденом загрози проекту «Північний потік-2» під час зустрічі у Вашингтоні 30 серпня.