На Херсонщині судитимуть агронома за отруєння сотень сірих журавлів

16:27, 09.07.2021
На Херсонщині судитимуть агронома за отруєння сотень сірих журавлів

Сотні червонокнижних птахів загинуло через людську дурість і безвідповідальність

Правоохоронці Херсонщини передали до суду справу агронома, обвинуваченого в отруєнні птахів із заповідника «Асканія-Нова». Тоді загинули 218 червонокнижних сірих журавлів.

 

Як інформує УМ, про це 9 липня повідомила на своєму сайті Херсонська обласна прокуратура.

 

Слідство встановило, що з грудня 2020 року по січень 2021 року агроном одного із ТОВ порушив правила боротьби зі шкідниками, застосовуючи пестициди під час боротьби з гризунами на полях. Він розкинув ці речовини по поверхні землі поблизу території біосферного заповідника «Асканія-Нова». Отруєне зерно стало причиною загибелі 218 сірих журавлів, що завдало державі збитки на понад 3,2 мільйона гривень.

 

Агроному загрожує покарання у вигляді штрафу в розмірі до 1700 гривень або громадських робіт на строк від 120 до 200 годин, або обмеження волі на строк до двох років.

 

Нагадаємо, що ЗМІ вже повідомляли, що червонокнижних сірих журавлів у заповіднику «Асканія-Нова» отруїло сільськогосподарське підприємство, яке всупереч законодавству розсипало на полях оброблене проти гризунів зерно. Від нього померли понад 20о птахів, це майже п’ята частина популяції сірих журавлів в Україні.

 

Поліцією за цією подією було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу України.

 

Нагадаємо, що влітку 2020 року у Національному природному парку «Тузловські лимани» від граду загинули сотні птахів, у тому числі, рідкісних.

 

Подібні нещастя траплялися й за кордоном. Так, у новорічну ніч в столиці Італії загинули тисячі птахів – через тривалі вибухи феєрверків і петард вони здійнялися у повітря і кружляли, доки не падали мертвими.

 

Зауважимо, що в Чорнобильській зоні відчуження оселились рідкісні хижі птахи із роду соколів – боривітер.