Найбільший полігон ЗСУ розпочав повноцінне функціонування

13:57, 09.07.2021
Найбільший полігон ЗСУ розпочав повноцінне функціонування

На новоствореному полігоні

У Херсонській області почав функціонувати найбільший в країні полігон Збройних сил України «Ягорлик».

 

Через окупацію Криму у 2014 році Збройні Сили втратили випробувальний майданчик Державного науково-випробувального центру «Чауда». Подальший розвиток систем озброєння вимагав необхідності створення нового полігону, де підрозділи зенітних ракетних військ могли тренуватися у веденні протиповітряного бою, проводити пуски зенітних керованих ракет, випробувати перспективну зброю великої дальності, таку як протикорабельний комплекс «Нептун» чи реактивна система залпового вогню «Вільха».

 

Як інформує УМ, про це повідомили на своєму сайті у Міноборони.

 

«Предметна робота зі створення полігону «Ягорлик» розпочалася у Генеральному штабі ЗС України в 2018 році — тривали пошуки місця, яке задовольняло б потреби і відповідало вимогам, проводилися численні переговори з профільним відомствами та органами місцевої влади. Втілювати проект почали наприкінці 2019 року», - сказано, зокрема, у повідомлені.

 

За словами заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенанта Радіона Тимошенка, випробувальний полігон — це не лише територія. Для повноцінного функціонування на ньому мають бути розгорнуті системи зв’язку, спостереження, охорони, інженерної розвідки, зведені приміщення для роботи і розміщення персоналу та вирішені маса інших питань.

 

«Весь час, поки йшло будівництво полігону, він вже використовувався за призначенням, хоч і з деякими обмеженнями. Цього вимагали невідкладні потреби Збройних Сил. Зараз основні роботи з облаштування завершені і Державний випробувальний полігон «Ягорлик» на Херсонщині запрацював на повну силу. За станом оснащення це один з найсучасніших полігонів Європи. Площа майданчика становить близько 3,7 тис. га. Водночас, робота з вдосконалення інфраструктури буде продовжуватися далі», — повідомив генерал-лейтенант Радіон Тимошенко.

 

«Ягорлик» призначений для стрільб з усієї наявної номенклатури озброєння української армії, а також випробування перспективної зброї великої дальності ураження. З робочих місць полігону може здійснюватися управління авіацією й ведення протиповітряного бою сучасними технічними засобами, які є на озброєнні українського війська, серед іншого й іноземного виробництва.

 

«Наявна система візуального контролю дозволяє керівництву Збройних Сил в режимі реального часу спостерігати за випробуваннями навіть не виходячи з робочого кабінету в столиці», — зазначив заступник начальника Генерального штабу.

 

На полігоні обладнано пункт управління, модуль розвідувально-інформаційного центру, подвійний модуль навчального корпусу, ангари, технічні та складські приміщення тощо. Для навчання створені класи, що оснащені мультимедійними засобами. Також працюють сонячна електростанція та артезіанська свердловина.

 

«Полігон повністю автономний, технологічний та екологічний. Зараз він у повному обсязі забезпечує проведення випробувань. Незабаром тут відбудуться стрільби артилерійської системи «Богдана» на дальності до 40 км. Пізніше — випробувальні пуски ракетних систем після ремонту і модернізації», — підсумував генерал-лейтенант Радіон Тимошенко.