На Гончарівському полігоні розгорівся «несмачний» скандал через харчування

16.06.2021
На Гончарівському полігоні розгорівся «несмачний» скандал через харчування

Резервіст Єгор Соболєв (праворуч) своїм харчуванням на Гончарівському полігоні задоволений.

Черговий скандал розгорівся навколо якості надання послуг iз харчування військових. Цього разу довелося виправдовуватися за калорійність порцій керівництву Гончарівського полігону, що на Чернігівщині.

«Кому тут не смачно»?

Так, днями користувач фейсбуку під ім’ям Роман Глех оприлюднив фото дуже бідної та неапетитної їжі, якою годують резервістів на вказаному полігоні.


«Гончарівський полігон не перестає радувати широким вибором смакоти. Фото від 10.06.2021 року, хлопці питають офіцерів: «Так що, свині сьогодні голодними будуть?» — написав автор публікації.


Інші користувачі звернули увагу, що військовим можуть давати й морожену ковбасу. У коментарях автор стверджує, що якість харчування стає дедалі гіршою.


Водночас і ЗСУ, і навіть речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович стверджують, що даний пост є фейковим, і таку «зраду» навколо харчування військових розганяють нібито опоненти влади. Наприклад, пан Арестович прямо звинуватив у роздуванні кампанії про погане харчування в ЗСУ політичних опонентів президента Володимира Зеленського і деякі ЗМІ.


Тоді як у 1-й танковій Сіверській бригаді ЗСУ заявили, що насправді резервістів полігону годують чудово і виклали інші світлини з калорійними порціями з армійської їдальні.


«Система харчування здійснюється за каталогом. Набір продуктів збільшився до 400 найменувань, що дає змогу максимально урізноманітнити меню, зробити його збалансованим і таким, що відповідає харчовій цінності», — зазначають у танковій бригаді.


Ще й наголосили на тому, що на базі танкової бригади харчується, зокрема, й особовий склад Гончарівського полігону, а всі інші підрозділи ЗСУ та інших військових формувань, які проходять навчання на полігоні, «харчуються винятково своїми силами, не маючи жодного відношення до харчування танкової бригади».


Крім того, заперечують погане харчування й окремі відомі резервісти, які перебувають зараз на зборах на Гончарівському полігоні, про який і йшлося в пості Романа Глеха.


Зокрема, екснардеп, а нині резервіст Єгор Соболєв, який зараз якраз проходить там навчання, заявив, що логістика, харчування, проживання та інше організовані дуже добре, годують теж нормально і їжі вистачає.


«Усе організовано дуже добре... Вся логістика, харчування, проживання, прибирання — все організовано дуже чітко. Я, можливо, наслухався страшних історій про радянську армію. Все супер», — сказав пан Соболєв у відео, яке зняв спеціально для цього і навіть оприлюднив світлини зі свого обіду в їдальні, де він харчується разом з іншими резервістами.

 


«Чудові» порції з допису Романа Глеха.

«Усе йде до катастрофи»

Натомість відомий волонтер, колишній радник п’ятого президента Петра Порошенка Юрій Бірюков не вірить цим виправданням і наголошує, що в армії встановили монополію харчування військових, тому там «усе йде до катастрофи». За його словами, наразі харчуванням у ЗСУ займається лише одна компанія.


«Командування Сухопутних військ опублікувало пост про те, що в армії все добре з харчуванням. Але не зрозуміло, чому тоді начальник Генштабу і головнокомандувач писали слізні листи про те, що в армії з харчуванням стало різко гірше. Я спілкуюся з великою кількістю військовослужбовців. І щоб дізнатися про стан харчування в тій чи іншій частині, мені не треба читати повідомлення командування Сухопутних військ. Мені достатньо поспілкуватися з бійцями безпосередньо. І вони мені можуть щодня надсилати фотографії з їдальні своїх порцій», — наголосив пан Бірюков у одному з телеефірів.


Волонтер нагадав, що, коли він із командою йшов із Міноборони у 2019 році, вони залишили дуже детальну і чітку покрокову інструкцію, що потрібно зробити для того, щоб до кінця 2020 року всю армію перевести на харчування згiдно з каталогом.


«Але все почали робити з точністю до навпаки. Почали повертати стару систему харчування, а цього року 95% усього харчування армії віддали одній фірмі. Тобто у нас харчування в армії монопольне. Зараз підписана одна фірма, яка в плані якості ніколи не відрізнялася якимись чеснотами», — зазначив Юрій Бірюков.