У Амстердамі стріляли в журналіста-розслідувача Петера де Вріса

11:23, 07.07.2021
У Амстердамі стріляли в журналіста-розслідувача Петера де Вріса

Петер де Вріс відомий журналістськими розслідуваннями про організовану злочинність. Фото 2005 року

У центрі Амстердама вночі 6 липня троє осіб відкрили стрілянину у центрі міста та поранили одного з найвідоміших у Нідерландах журналіста, кримінального репортера Петера Р. де Вріса.

 

Поліція затримала трьох підозрюваних, зокрема і ймовірного стрілка.

 

Як інформує УМ, про це 7 липня повідомило агенство Reuters.

 

Нападники вистрілили пʼять разів, одна куля потрапила у голову журналіста.

 

«Сьогодні справедливість у нашій країні десь далеко. Вчинено брутальний, боягузливий злочин», — зазначила мер міста Фемке Халсема.

 

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив, що такий зухвалий вчинок зловмисників шокував країну.

 

«Напад на сміливого журналіста є також нападом на вільну журналістику, яка є життєво необхідною для нашої демократії, для нашої конституційної держави, для нашого суспільства», — зазначив він.

 

Петер де Вріс здебільшого займається викриттям злочинів кримінального світу. Він, зокрема, виступав радником та довіреною особою свідка у масштабній справі щодо Рідуана Тагі, який вважається главою кримінальної банди, його ще називають «машиною для вбивств».

 

Крім того, Вріс є володарем премії «Еммі» в категорії «Поточні події» 2008 року за розслідування зникнення підлітка Наталі Голловей на Арубі в 2005 році.

 

Нагадаємо, що свого часу в Словаччині суд виправдав бізнесмена, якого звинувачували у замовленні вбивства журналіста Куцяка.. Яна і його наречену Мартіну Кушнірову розстріляли 21 лютого 2018 року в їхньому будинку поблизу Братислави. Куцяк працював у місцевому виданні Aktualít, готував розслідування про політиків і підприємців. Перед смертю він працював над публікацією про звʼязки оточення премʼєр-міністра Словаччини Роберта Фіцо з італійськими злочинними групами. Однак, за словами прокуратури, підозри щодо участі у вбивстві італійської мафії, про яку писав журналіст, не підтвердилися. Вбивство журналіста викликало багатотисячні протести, результатом яких стала відставка Фіцо.