За домашнє насильство ВРУ пропонує посилити покарання

13:51, 01.07.2021
За домашнє насильство ВРУ пропонує посилити покарання

Домашнє насильство в Україні - явище дуже розповсюджене

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі».

Відповідний законопроєкт №3908-1 у другому читанні підтримали 336 народних депутатів.

 

Як інформує УМ, про це 1 липня повідомили у пресслужбі ВРУ.

 

Так, згідно з ухваленими змінами, стаття 173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису, - тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн) або громадські роботи на строк від 30-ти до 40-ка годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

 

Якщо ті самі дії вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з таких порушень, це тягнутиме за собою накладення штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн) або громадські роботи на строк від 40-ка до 60-ти годин, або адміністративний арешт на строк до 15-ти діб.

 

Початкова редакція законопроєкту передбачала запровадження суспільно корисних робіт як покарання за домашнє насильство. Однак до другого читання ця норма була виключена.

 

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

ЯНагадаємо, що нині законодавство серед видів покарання за домашнє насильство передбачає адмінарешт строком до семи діб.